• Forumda Rüya yorumu YAPILMIYOR! Mesaj göndermeyiniz! Mesajınız silinir!

Dualarım neden kabul olmuyor ?

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Dualarım neden kabul olmuyor-Duam neden kabul olmuyor?
Bütün hamdler, bir olan, son derece galip ve ulu, ziyadesiyle bağışlayan, kaderleri ayarlayan, bütün işleri yöneten, kalp ve göz sahiplerine ibret olsun diye geceyi gündüzün üzerine bürüyen Allah-u Tealaya mahsustur.

Duanın özü ve esas amacı; belaların önlenmesi ve ilahi rahmetin kazanılmasıdır. Ancak biz duayı çoğunlukla istediğimiz birşeyin olması için yaparız. Dualarımızın neden kabul olmadığını yazının sonunda maddeler halinde anlatılmıştır. Bu maddelerden bir veya bir kaçı sizde bulunuyorsa duanızın kabul olmamaması için yeterli neden var demektir!

O Allah-u Teala ki, yarattıklarından seçtiklerini uyandırarak onları iyi kullarının arasına sokar, kullarından beğendiklerini de muvaffak ederek, onları onları kendisine en yakın olan dostlarından kılmıştır. Bu kulların duaları elbette makbul olmayan kulun duasıyle bir değildir.

O Allah-u Teala ki, sevdiklerine basiret vererek, kendilerini bu dünyadan soğutmuş, o sevilenler de O’nun rızasını kazanmak, ebedi mekan olan cennete hazırlanmak, O’nu kızdıracak şeylerden kaçınmak ve cehennem azabından sakınmak için çok büyük bir gayretle çalışmışlardır. İşte böyle kullar duanın kabulü noktasında kabule layık dua edebilme ayrıcalığına kavuşmuşlardır.
Ancak duaların kabul olmamasında en büyük etken şudur ki:

Dua eden kişinin midesinin haram lokmalardan arınmış olması gerekir, yani kazancın nereden geldiğinin önemi büyüktür. Çünkü haram lokma duanın kabul olmasını engeller.

Sa‘d b. Ebû Vakkâs (r.a) anlatıyor: “Bir gün Resûlullah’a (sallallahualeyhiveselleme),

”Ey Allah’ın Resûlü! Allah’a dua ediyorum, ancak duam kabul olmuyor, dedim. Resûlullah (sallallahualeyhivesellem) şöyle nasihat etti:

– Ey Sa‘d! Haramlardan sakın. Çünkü mideye inen her lokma sebebiyle tam kırk gün yapılan dua kabul olunmaz.”
(Heysemi, ez-Zevâid, 10/291)

Dua, Rabbimizden istemektir. O bizim için hayırlı olan ne ise onu bize verir. Dua ettikten sonra hemen duanın kabulünün işaretlerini beklemek, bir sonuç ummak her zaman doğru değildir. Bazen dualarımızın kabul işaretlerini hemen görebiliriz ve duamızın kabul olduğunu anlarız. Bazen duamıza bir karşılık bulamayız.

Biz dua etmekle halimizi Rabbimize arz ediyor ve onun olmasını istediğimiz şeyi yerine getirmesini istiyoruz. Ancak istediğimiz şeyin sonucunun ne olacağını asla bilemiyoruz. Ancak kendi idrakimizle ve kendi nefsimizin zorlamasıyla sonucun lehimize olacağını tahmin ediyor veya düşünüyoruz.

Şu bilinmelidir ki kaza ( Allah-u Teala’nın Taktiri)iki türlüdür. Allah c.c nün ezelde verdiği kararlar asla değişmez. Ancak “Kulum dua yaparsa veya sadaka verirse ondan bir takım belaları defedeceğim” diye askıda bıraktığı bir takım kararları vardır ki, kul dua eder veya sadaka verirse, Allah-u Teala ondan belaları defeder.

Kul böyle yapmadığı taktirde, Allah-u Teala onu bazı musibetlere maruz bırakır.

Ebu Hurerye (R.anh) dan rivayet edilen bir hadis-i şerifte Rasulullah (s.a.v) “Sizin her birinizin duası-acele etmedikçe-kabul edilir. ‘Dua ettim de kabul edilmedi’ der(se acele etmiş olur ve o zaman reddedilir.” Buyurdu. Yani “Duam kabul edilmedi” diyenin duası reddedilir.
Sürekli dua ediyorum ama duam neden kabul olmuyor?

1-)Allah’a inanıyorsunuz,ama emirlerini yerine getirmiyorsunuz: Yani en başta ibadetler olmak üzere islamın emir ve yasaklarına uymuyorsunuz hatta bunlardan haberiniz bile yok! (Böyle bir durumda Allah’tan istiyorsunuz ancak siz Allah’ın dediklerini yapmıyorsunuz! Allah c.c neden size değer verip duanızı kabul etsin?)

2-)Haram kazanç, gıybet, dedikodu, kibir, riya bunlardan biri veya daha fazlası sizde varsa duanızın kabulü bu huyları tamamen terk edene kadar gecikecektir!

2-)Kur’an-ı Kerim’i okuyorsunuz ama içeriğindeki emirlere uymuyorsunuz!

3-)Peygamberi sevdiğinizi söylüyor ama sünnetine uymuyorsunuz!

4-)Ölüm haktır diyorsunuz, mutlaka birgün gelecek diyorsunuz,ama onun için hiçbir hazırlık yapmıyor ve hiç ölmeyecekmiş gibi yaşıyorsunuz!

5-)Yüce Allah buyuruyor ki:”Hakikaten şeytan size düşmandır,siz de onu düşman edinin (Fatır/6)”.Siz bu ayet-i kerimeyi sadece dilinizle okuyup şeytanı düşman bildiniz,fakat davranışlarınızla ona tamamen uydunuz.

6-)Cehennemden korktuğunuzu söylediniz,ama vücutlarınızı cehenneme götürecek günahlar işlediniz.

7-)Cenneti sevdiğinizi söylediniz,ama cennet için çalışmadınız.

Sabahları uyandığınızda kendi ayıplarınızı görmeyip,başkalarının kusurları ile meşgul oldunuz.Böyle davranarak Rabbinizi kızdırdınız.Bütün bunlardan sonra sizin duanız nasıl kabul edilsin?

İşte yukarıda sayılardan bir veya bir kaçı size uyuyorsa duanızın kabulünün önünde büyük bir engeldir. Hemen bu engeli yok etmeye bakın!

Bazı insanlar dua eder duaları kabul olduğunda dua etmeyi bırakır ve şükretmezler çünkü artık istedikleri olmuştur. Aslında bu bir imtihandır Allah istediğimizi verir ama eğer şükretmezsek duamızı kesersek sınavı kaybederiz.

Ettiğin dua kabul olduysa demek ki senin için hayırlısı odur. Duan kabul olmadıysa ahirette mükafatını olacaktır. Her dua kabul olsaydı yeryüzünde dert, sıkıntı, fakirlik, kısaca ibretlik hiç bir şey kalmazdı.


Bir keresinde Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) dua eden birisine: “Acele ettin (böyle dua kabul olmaz) Duâ ederken önce Allah-ü Teâlâ’ya layık olduğu şekilde hamd et, sonra bana salavat getir, sonra duâ et!” buyurdu. Demek duâya başlarken: “Elhamdülillahi Rabbi’l-Alemîn Vessalâtü Vesselâmü Alâ Rasûlina Muhammedin ve Âlihî Vesahbihî Ecma’în” diyerek başlamalı. Yine bir keresinde adamın birinin ısrarla dua ettiğini gören Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem): “Mührü basarsa vacib oldu” buyurunca, Ashab’tan bir zat Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem)’e: “Mührü neyle basar ya Resulallah?” diye sorduğunda, Efendimiz (Sallallahü Aleyhi ve Sellem) cevaben: “Amin!’ demekle!” buyurmuşlardır. Dolayısıyla dua eden bir kimse gerek kendi için olsun veya bir başkası için olsun, yaptığı duayı ihlas ve samimiyetle: “Amin!” diyerek mühürlerse, o dua göklere yükselir, arş-ı alayı titretir ve dergah-ı ilahide kabul olur. Şimdi bütün bu usûle adâba riayet ederek yapılan dualar kabul olur ve biiznillah muallak olan kader değişir. Nitekim Allah-u Teala bir âyet-i kerimesinde: “Allah dilediğini siler (dilediğini de) sabit bırakır(yazar)” (Rad suresi 39) buyurmuştur.
 
Üst Alt