Dövme yaptırmak, abdeste veya gusle engel midir?

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Dövme Yaptırmak Gusül Abdestine Engel mi? dövme abdeste engel mi? Dövmeli vucut abdest tutar mı?
Dövme yani vücuda iğneler batırarak deri altına boya zerk etmek sureti ile deri üzerinde çeşitli şekiller oluşturmak dinimizce yasaklanmıştır. Peygamberimiz şöyle buyurmuştur: "Dövme yapan ve yaptıran kadınlara, kaş ve yüzlerinden tüy yolan ve yolduranlara, dişlerini seyreltip inceltenlere ve bu şekilde Allah'ın yarattığı şekli değiştirenlere Allah lanet etmiştir"(Buhari, Libas, 87; Müslim, Libas, 120).

Dövme yaptırmak yasaklanmış olmakla birlikte, deri üzerinde suyun alta ulaşmasına engel olacak bir tabaka oluşturmadığı için gusül ve abdeste engel değildir (İbn Abidin, Reddü'l-muhtar, Beyrut, 1421/2000, I, 330).

Vücudunda dövme bulunan bir kimse mümkünse, sağlığına zarar vermeyecek yöntemlerle onu ortadan kaldırmalıdır. Bu mümkün olmazsa Allah'tan bağışlama dilemesi, yaptığına pişmanlık duyması gerekir.

Yapıştırma yöntemi ile deri üstüne yapılan geçici 'dövme' ise suyun deriye ulaşmasına engel olacağından gusül ve abdeste engel olur.
 

AyberkHoca

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
24 Temmuz 2018
Mesajlar
10
Tepkime puanı
0
Kapsamlı Konu : Dövme Haram mı Yoksa Helal mi ?

Merhaba arkadaşlar soru başlıktanda belli olduğu gibi çok açık araştırmalarıma göre çoğu islam ilimcisi haram diyor fakat bunu kuranda tam olarak açıklaması bulunmamaktadır. Bize bir hadis sunuyorlar
“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Peruk takana ve taktırana, vücuduna dövme yapana ve yaptırana dişini sivreltene Allah lânet etsin!’ buyurdu.”

Buhari, Müslim, Neseî

Fakat bu hadis ne kadar doğru olduğu tartışılmaktadır.
Dövme haramdır bunda hem fikiriz Allahın verdiği vucudu değiştirdiğimiz için ve iğneler ile yapıldığı için kendine zarar vermekten haramdır. Fakat dövme yaptığımız zaman müslümanlığımıza bir zarar gelirmi? Dövme Gusl ve Abdest geçirir sonucta deri herzaman nefes almaktadır yoksa deri çürür bu yuzden deriye su geçmektedir. Fakat Örneğin dövme yapan bir kişi bunları sildirmek istemiyor ve yaptığından pişman değil ise dinine bir zararı dokunur mu Allaha tövbe ederse onu affedebilir mi ? Yani Kısacası Cennete Gitme Olasılığı Varmıdır ?
Düşüncelerinizi ve kanıtlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler...
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Öncelikle hadislere saygılı olacaksın. BUHARİ, MÜSLİM hadisi hakkında "bize bir hadis sunuyorlar" "Fakat bu hadis ne kadar doğru olduğu tartışılmaktadır." v.s tarzı cümleleri kafandan sallıyorsun. Sen hangi secereye ve ilme sahipsin, neye dayanıyorsun. Bu hadisler sahihtir.
Ehli sünnet fıkhı bu konuda fetvayı vermiştir. Bizim için geçerli olan oldur. Ne idiğü bilinmez kişilerin kendi yorumları, fikirleri bizi hiç ama hiç bağlamaz.


Rasülü Ekrem yüce yaradanın bahşettiği hılkat (yaratılış) güzelliğini bozmak ve değştirmek manasına gelecek bu hareketi lanetlemiştir.Peruk takan kimsenin lanetlendiğine dair bir çok Hadisi Şerif vardır.

Peygamberimiz (s.a.v.):

"Allah ,iğreti saç (peruk) takana da taktırana da,dövme yapana da yaptırana da lanet etsin" buyurmuşlardır.

Bilmezlik ve cahilane bir hevesin tesiri altında bu gibi şekilleri vücuduna yaptırmış kimse,bunları ameliyat suretiyle aldırma mecburiyetinde tutulmamıştır.

Ancak başka bir ilaç ile bunu sildirmek mümkünse ki,sanmıyoruz-silme yaptırması uygun bir hareket olur.

Dövme yapan veya yaptıran kişiler hakkında Peygamber (s.a.v.)Efendimizin Hadisleri:

1) Abdullah ibni Ömer (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:

"Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

"...Dövme yapan ve dövme yaptırmak isteyen kadınlara Allah lanet etsin' buyurdu."

Buhari 594, Müslim 2124/119

2) Abdullah ibni Mesud (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:

"Allah (vücuduna) dövme yapan ve kendisine dövme yapılmasını isteyen kadınlara lanet etsin. Bana ne oluyor ki, Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in lanet ettiği kimselere lanet etmeyeyim! Bu Allah'ın Kitabında da vardır. Allah (Azze ve Celle) şöyle buyuruyor:

"Rasul size ne verdi ise onu alınız, size neyi yasak etti ise ondan sakının." Haşr 7

Buhari 5945, Müslim 2125/120

3) Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

"Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

"Peruk takana ve taktırana, vücuduna dövme yapana ve yaptırana Allah lânet etsin!' buyurdu."

Buhari, Müslim, Neseî

4) Abdullah ibni Abbas (Radiyallahu Anhuma) şöyle dedi:

"Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

"Peruk takan ve taktıran, kaşlarını alan ve aldıran vücuduna dövme yapan ve yaptıran lânetlenmiştir!' buyurdu."

Ebu Davud

5) Abdullah ibni Mesud (Radıyallahu Anhuma) şöyle dedi:

"Allah dövme yapan, dövme yaptıran, yüzündeki tüyleri aldıran, güzellik için dişlerinin arasını seyrekleştiren ve Allah'ın yarattığını değiştiren kadınlara lanet etti.

Bana ne oluyor ki, ben Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)'in lanet ettiği kimselere lanet etmeyeceğim? O, Allah'ın kitabında var! demiştir."

Buhari

6) Ebu Cuhayfe (Radıyallahu Anh) hacamatcı (kan alıcı) bir köle satın almıştı.

"Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hacamat ücretinden, köpek bedelinden, zina kazancından nehyetti. Ve faiz yiyene, faiz yedirene, dövme yapana, dövme yaptırana, resim (suret) yapana lanet etti, dedi."

Buhari 5963

İmam Nevevî, sağlık bakımından zarar vermediği takdirde dövmenin vücuttan giderilmesi gerektiğini söyler. Yapılacak operasyonun vücuda zarar vermesi veya geride çirkin bir manzara bırakması sebebiyle dövme giderilemezse kişi tövbe etmekle günahından kurtulur. (Şerhu Müslim, XIV, 106)

Bundaki hüküm, dövmeyi yaparken kullanılan maddeye göre değişir. Şayet bu maddeler dinen necis sayılanların arasında bulunuyorsa, dövme de o hükme girer. Şayet temizse, o da temizdir. Bunda yapılacak şey, şayet ufak bir müdahale veya ameliyatla hallediliyorsa gidermeye çalışmaktır. Şayet giderilemiyor, buna da imkan bulunamıyorsa, o şekilde bırakılır. Çünkü Cenab-ı Hak kuluna kaldıramayacağı yükü yüklemez, onun üstesinden gelemeyeceği, yapamayacağı şeyleri istemez.
 

AyberkHoca

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
24 Temmuz 2018
Mesajlar
10
Tepkime puanı
0
Haram olduğunu bende yazdım fakat demek istediğim dövme yaptıran bir insan dinini yapmasında sakınca varmıdır örneğin kolunda kuru kafa kurt tilki birsürü şekil olan biri namazı mekruh sayılmaz mı ? ibadetlerinde bi sakınca varmıdır ve dinini yapmasında bir sorun oluşturur mu ?
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Cevabı yazıyor işte yukarıda; Dövme yaptırmayacaksın, bilmeden, cahillikle yaptırmışsan sildirmek mümkünse sildireceksin. Olmuyorsa tövbe istiğfar edip geçmişe sünger çekeceksin! Hiçbir ibadeti aksatmadan devam edeceksin. Birdaha aynı hataya düşmeyeceksin. Bu hatayı af talebiyle daima Allah c.c ye yaklaşmaya ve kendini affettirmeye çalışacaksın.
 
Üst Alt