Doktor hataları önlenmeli!

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
Ülkemizde son yıllarda meydana gelen doktor ve hemşire hatalarının insan hayatı üzerinde meydana getirdiği olumsuz etkilerin giderilebilmesi için, acil önlemlerin alınması istendi.

Doktorlar tarafından yapılan hatalar karşısında hoşgörülü olunamayacağını belirten avukat Cengiz Hortoğlu , "Yaratılmışların en kutsalı olan insanlar üzerinde tasarruf hakkı verilenler sorumluluklarını bilmelidirler. Eğer yaptıkları yanlışlıklar hoşgörülürse vatandaşlar tarafından kendilerine olan güven de zedelenir" dedi.

DAVALAR UZUN SÜRELİ OLMAMALI

Bu konularla ilgili tazminat davalarının ülkemizde oldukça uzun sürdüğüne işaret eden Hortoğlu , bunun yanında yüksek enflasyon karşısında istenen miktarın esprisinin kalmadığını ifade etti. Bilirkişileri yetiştiren bir akademi kurulması gerektiğini, mevzuyla ilgili kanunların çıkartılması ve özel mahkemelerin kurulmasının şart olduğunu bildiren Cengiz Hortoğlu, ayrıca mahkemelerin bünyesinde tıptan anlayan uzman hakimlerin bulundurulmasını istedi.

HASTANELER ÖZELLEŞTİRİLSİN

Doktorların az maaş aldıklarını , bu nedenle tıbbi gelişmeleri yakından takip edemediklerini dile getiren Hortoğlu, "Devlet bu işin altından kalkamıyorsa hastaneleri özelleştirsin. Eğer iyi bir politika izlerse, hem bir yükten kurtulmuş olur, hem de vatandaş hizmet görmüş olur. Doktorlar da bu göreve başlamadan önce iş koşullarını biliyorlardı. Az maaş alıyorum mantığıyla vatandaşı mağdur etmemesi gerekir" şeklinde konuştu.

SİSTEMDEN KAYNAKLANIYOR

Aksa Klinikleri Başhekimi Dr. Ahmet Arpacı da , gerçek problemin sistemden kaynaklandığını ileri sürdü. Türkiye'de doktor enflasyonu yaşandığına dikkat çeken Dr. Arpacı şöyle konuştu: "Bugün ülkemizde 70 bin doktor bulunmaktadır. Doktor sayısının her geçen gün artmasına karşın buna paralel olarak üniversitelerde verilen eğitim kalitesi de düştü. Bunun yanında mecburi eğitim de kaldırıldı. Bu sebeplerden dolayı doktor ve hemşire hataları meydana gelmektedir."

HEM DOKTOR, HEM HASTA SİGORTALANMALI

Avrupa'da ameliyatlara giren doktorların hatalarına karşı vatandaşların sigortalı olduğuna dikkat çeken Dr. Arpacı, "Operasyon esnasında meydana gelen hatalara karşılık olarak sigorta şirketleri mağdurlara yüksek miktarda paralar ödemektedir. Oysa, böyle bir durum bizde sözkonusu değildir. Bu da yanlış uygulama sonucu sakat kalanları maddi ve manevi olarak mağdur ediyor" diye konuştu. "Doktor, hastaya, hasta da doktora karşı güçlü olmalıdır" diyen Dr. Ahmet Arpacı, Sağlık Bakanlığı'nın konuyla ilgi hazırladığı kanun tüzüğünün bir an evvel yürürlüğe girmesi gerektiğini kaydetti.

HASTALARI KORUMA HAKLARI TÜZÜĞÜ

Öte yandan Sağlık Bakanlığı birbiri ardına gelen doktor hatalarının artış göstermesi üzerine "Hasta Hakları Tüzüğü" hazırlıyor. Tüzük , hastaların yasal haklarını kullanmasını amaçlıyor. Ayrıca tüzük, hastaların şikayetlerini bildirecek mercilerden, TCK'nın dikkatsizlik ve tedbirsizlik ile ilgili ceza hükümlerinde yer alan komik cezaları düzeltmeye kadar birçok konuyu içeriyor.
Doktor hataları önlenmeli hakkinda aciklamalar Doktor hataları önlenmeli konusunda bilgiler.
(Alıntı)​
 
Üst Alt