Diyetisyene gidemeyenlere diyet önerileri

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81
V562Z.gif

islamiforumlar.net sitesinde Diyetisyene gidemeyenlere diyet önerileri baslikli sayfadasiniz.
Bu sayfada Diyetisyene gidemeyenlere diyet önerileri ile ilgili yazi bulunmaktadir.

Kendini zinde hissetmek için yapılması gerekenlerin başını diyetin çektiği biliniyor fakat yeni trend ‘haz alma’ üzerine şekilleniyor. Diyet denilince akıllara ilk olarak zayıflama geliyor. Peki , diyete sadece bir yönüyle mi bakıyoruz? Yoğun bir çalışma hayatı içinde günlük yaşantısına devam etmeye çalışanlar sağlıklı beslenebiliyor mu?

Özellikle Türk kadınının başlıca sorunu olan bölgesel fazlalıklar için ‘bölgesel zayıflama’ yöntemi gerçekten işe yarıyor mu? Zayıflamanın genel ilkeleri arasında görülen ‘Günde 6 öğün yemek’ , sık yemeye alışkın olmayan bünyeleri zorluyor mu? Bir başkasına hazırlanan diyeti kullanan kimse için bu diyetten zarar görme durumu söz konusu mu?

Uzmanların açıklamasına göre diyetisyen , ‘Diyet’ değil ‘beslenme ve diyet’ biriminde ev sahipliği yapıyor ve buraya zayıflamak isteyenlerin yanı sıra hastalığının tedavisinde sağlıklı beslenme şartı gereken hastalar da geliyor. Medical Park Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Emel Unutmaz da bu görüşe katılanlardan. Ve gördüğümüz kadarıyla onun da kapısını sadece zayıflamak isteyenler çalmıyor. Unutmaz, beslenmenin hastalıklar açısından bakıldığında çok daha önem taşıdığını belirtiyor. Zayıflamaya gelecek hastaların önce dahiliye kontrolünden geçmeleri gerektiğini söyleyen Dyt. Emel Unutmaz, dahiliye kontrolü sırasında mutlaka fazla kiloların altında yatan bir sebebin ortaya çıktığını belirtiyor. ‘Metabolik sendrom’ dediğimiz, kişinin kilo almasıyla birlikte bel çevresinin kalınlaşması ve buna bağlı olarak da vücutta insülin direncinin yoğunlaşmasıyla birlikte gözlenen kilo artışından bahsediyor Unutmaz ve “Bunu sadece beslenmeyle çözmek doğru bir yaklaşım değil. Hastayı gereksiz yere yormuş oluruz. Diyetle kilo verdikten sonra kişi tekrar kilo almaya mahkûmdur. Onu mutfağa götüren, onu abur cubura sevk eden altyapıda, kan değerlerinde bir bozukluk vardır.”diyor. Unutmaz’a göre; doktor kontrolünde, hastalığın tanısının konularak ilaç tedavisine başlanması ve bu tedavinin diyetle desteklenmesi çok iyi sonuçlar veriyor.

Diyet dört ayaklıdır

Sağlıklı zayıflama için sadece diyetisyen yeterli değil. Diyetisyene destek bir de doktora ihtiyaç var. Peki , bir yandan zayıflarken bir yandan da sağlığı elden bırakmama konusunda diyetisyen ve doktor kontrolü yanında psikologa da görev düşüyor mu dersiniz? Bu konuyu da merak ediyor ve Dyt. Emel Unutmaz’a soruyoruz: “Evet, psikologun da diyet konusunda hasta üzerindeki etkisi bakımından rolü büyük. Diyet dört ayaklıdır. Bir, doktor kontrolü. İki, diyetisyen takibi. Üç, psikolog yardımı. Dört, fizyoterapist. Nasıl ki bir masa üç bacağıyla ayakta duramıyorsa bu da öyle bir şey.”

“Kendini zinde hissetmek için yapılması gerekenler nedir?” sorusunun karşılığında ise yeni trendin , diyet değil ‘haz alma’ olduğu durumuyla karşılaşıyoruz. Yeni trend ile ilgili olarak da “Sevmediği bir besini yalnızca diyet anlamında yemek kişiyi sonuca ulaştırmaz. Kişi; iki gün, üç gün bir şeyleri haz almadan yiyebilir ama dördüncü gün geldiğinde bu yönde bir sabrı gösteremez.” diyen Unutmaz, “haz alma” ile diyetisyenin amacının paralel olduğunu belirtiyor. Ve buna göre diyetisyenlerin amacının, sosyal hayattan koparmadan vücut için zarar doğuracak besinlerden insanları uzak tutup, kişinin haz aldığı şeyler de göz önünde bulundurularak alması gereken besin ögeleri ile bireyi haşır neşir etmek olduğu ortaya çıkıyor.

Zayıflamanın genel ilkeleri arasında yer alan ‘günde 6 öğün yemek’ konusunda hiçbir şekilde esneklik tanımıyor Unutmaz ve “4 saatten sonra mutlaka bir şey yiyecek kişi. Burada anlaşacağız yani başka yolu yok. Öğle ile akşam arası çok uzun bir aralık. O aralık mutlaka bir ara öğünü gerekli kılıyor. Kişinin midesi meyve kaldırmıyordur ama süt içebiliyordur. Süt sevmiyordur ama ayran alabilir , kefir alabilir. Alternatifleri kişiye göre değiştiriyoruz.” diyor.

Yoğun bir çalışma temposu içinde olanların çoğu sağlıklı beslenemediklerini düşünüyor. Fakat; bu bireylerin de sağlıklı yaşam adına yapacakları bir şeyler mutlaka vardır diyoruz ve Dyt. Emel Unutmaz’a bir de bu konuyu soruyoruz. Bakın , Unutmaz çalışan kadınlara ne gibi önerilerde bulunuyor: “Herkes kafasında bu soruyla geliyor. Ama mutlaka bir alternatifi vardır. Herkesin bavul gibi çantası var. Onun içine bir süt fazla gelmez. İki rimel bir pudra ağırlığında. İstedikten sonra kişi başarır. Hele ki ofis ortamındaysa, çekmecesinden başka çok da başka bir şeye ihtiyacı yok. Ki kimileri küçük buzdolabı bile bulunduruyor yanında. Çok yoğun çalışanlar için farklı alternatifler de var.”

Türk kadınının en büyük sorunu olarak bilinen bölgesel fazlalıklardan kurtulmanın mümkünlüğü konusunda şimdiye kadar pek çok uzman açıklamalarda bulundu. Kimi bölgesel zayıflamanın gerçekleşebileceğini savundu kimi ise böyle bir zayıflamanın mümkün olmadığını. Dyt. Emel Unutmaz da ‘bölgesel zayıflama’ yönteminin sonuç veren bir girişim olmadığı yönünde düşünenlerden. Unutmaz’a göre; kişi diyetle her yerden eşit oranda kilo veriyor , en çok yağ içeren bölge diğer bölgelere göre daha fazla inceliyor. Gerek maddi imkânsızlıklar gerekse zaman kısıtlılığı gibi sebeplerle diyetisyene gidemeyenlere Dyt. Emel Unutmaz’ın birkaç önerisi var: “Bol su içmek, sık yemek, sebze-meyveyi öğünlerinize eklemek, Akdeniz diyeti örneklerinin ağırlıklı olduğu bir beslenme şeklini benimsemek gibi ince ayrıntıları hayatınıza geçirebilirsiniz.”
quote.gif
sırıtık.:,

 

Ozgensm34

Yeni Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
25 Haziran 2018
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
Valla bende diyetisyene gidemiyorum gerçekten işim gereği git gel çok vaktimi alıyor birde tabi aldıkları ücret ortada bu yüzden beni hem maddi hem manevi çok yoruyordu.
 
Üst Alt