Dereköy Kalesi (Merkez)

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Dereköy Kalesi (Merkez)

Kırklareli’ne 18 km. uzaklıktaki Dereköy’de Bizans dönemine ait kale kalıntıları ile karşılaşılmıştır. Bu kaleler moloz taştan yapılmış gözetleme kalesi niteliğindedir. Aynı zamanda da çevresinde kilise kalıntılarına ait izlerle de karşılaşılmıştır. Kalenin nkenarındaki mezarlık ise, Osmanlılar ve Rumlar tarafından kullanılmıştır. Ancak bu kalelere ait taşların büyük bir bölümü Armağan Köyü’nün evlerinin yapımında kullanılmıştır. Bu taşların arasında da daha önceki dönemlere ait dolmen taşları da bulunmaktadır.


Hisarcık Kale (Merkez)

Kırklareli Üsküpdere Köyü’nde Bizans döneminde, MS.IV.-V.yüzyıllarda yapılmış bir kale kalıntısı ile karşılaşılmıştır.

Günümüze bu kalenin 2 m. yüksekliğindeki duvarları gelebilmiştir. Kale blok ve moloz taştan yapılmıştır. Kalenin çevresinde bazilika planlı bir de kilise kalıntısı bulunmaktadır.


Yoğuntaş (Poloz) Kalesi (Merkez)

nCode.png
Click this bar to view the full image.
00055677.jpg
Kırklareli’ne 21 km. uzaklıktaki Yoğuntaş Köyü’nde bir kale bulunmaktadır. Büyük olasılıkla bu kale daha önce Thraklar zamanında yapılmış, Helenistik dönemde Makedonya Kralı II.Philip zamanında genişletildiği ve onarıldığı kaynaklarda belirtilmektedir. Roma döneminde bir süre kullanılmış, daha sonra da Bizanslılar tarafından onarılmıştır.

Evliya Çelebi, Sultan I.Murad’ın Yoğuntaş’ı fethederken bu kalenin ele geçirilmesinde zorlandığından söz etmektedir.

Kalenin yapımında kesme ve moloz taş birlikte kullanılmıştır. Kalenin yuvarlak kemerli kapısı ve yuvarlak bir kulesi günümüze iyi bir durumda ulaşabilmiştir. Çevresinde çok sayıda Roma ve Bizans dönemlerine ait keramik parçaları da bulunmuştur.

Pınarhisar Kalesi (Pınarhisar)

00144667.jpg
Kırklareli Pınarhisar ilçesinde bulunan bu kalenin yapım tarihini belirten bir kitabeye rastlanmamıştır. Yapı üslubundan Bizans döneminde yapılmış bir karakol niteliğinde olduğu anlaşılmaktadır.

Kale kesme taş ve moloz taştan yapılmış, belirli aralıklı tuğla hatıllarla da katlara ayrılmıştır. Günümüze gelen duvarları iyi bir işçiliği yansıtmaktadır. Kalenin yuvarlak bir burcu ile burca dayalı sur duvarlarının kalıntıları iyi bir durumdadır. Çevresinde sur duvarlarının temellerine ait izler görülmektedir.

Vize Kalesi (Vize)

00094071.gif
Kırklareli Vize ilçesinde, kentin en yüksek tepesi olan akropolde kale ve bu kaleden ovaya doğru uzanan surların kalıntıları günümüze kadar gelebilmiştir. Vize Kalesi İç ve Dış Kale olmak üzere iki bölümden meydana gelmiştir. Kale ve surlar Roma döneminde MÖ.72-76 yıllarında yapılmıştır.

Kesme taşlar duvarlarda üst üste oturtulmuş ve bunlar kuvvetli bir harç tabakası ile sağlamlaştırılmıştır. Ayrıca surların ara bölmeleri moloz taşlarla doldurulmuştur. Kale ve surlar, yuvarlak ve kare kulelerle desteklenmiştir. Yakın tarihlerde burada bulunan MS.200 yıllarına tarihlendirilen bir Roma kitabesi kalenin yapımına açıklık kazandırmıştır:

“Aulus Pores oğlu Firmus ile Kenthes oğlu Dytes oğlu Aulus Kenthes ve Hyankintus oğlu Rabdus idaresi altında kale burçları inşa edilmiştir”.

Bu kitabenin yanı sıra bugün Edirne Müzesi’nde bulunan üzerinde eros, koç, keçi ve dana başı figürleri olan bir sunak MS.48’de Pompeas’ın yanında Phersal savaşına katılan Kral Kotis ile ilgili bir diğer Roma kitabesi bu döneme ait Vize’deki kalenin yapımı ile ilgili bilgilerdir.


00094072.jpg
Bizans döneminde, Romalılardan arta kalan surlar onarılmış ve Balkanlardan gelecek akınlara karşı surlar güçlendirilmiş, içlerine de su sarnıçları yapılmıştır. Bizans döneminde iç ve dış surlar arasına da Ayasofya yapılmıştır. Günümüzde Vize’de yapılan temel kazılarında dış surlara ait kalıntılar ortaya çıkmaktadır. İç surlar daha çok Ayasofya’nın altında Atatürk Ortaöğretim Okulu’nun arkasına kadar inmektedir. Nevar ki bu surlara ait taşların büyük bir kısmı XIX.yüzyılın başlarında yerlerinden sökülerek bir çok inşaatta kullanılmıştır. Bu taşların bir bölümü de Lüleburgaz Köprüsü’nün yapımında kullanılmıştır.

Kale eteklerinde bulunan ve geç Roma döneminde yapılmış olan bir su kulesi, kaleye dereden su sağladığını göstermektedir. Ayrıca kulenin karşısındaki kale burcu içerisinde de Roma ve Erken Bizans döneminde askerlerin yıkanması için bir de hamam yapılmıştır.


Kıyıköy Kalesi (Vize)


Kırklareli Vize ilçesine bağlı Kıyıköy’de bulunan kale İmparator Iustinianus zamanında, VI.yüzyılda yapılmıştır. Daha sonra IX.-X.yüzyıllarda Bizanslılar tarafından onarılmıştır. Koruma ve gözetleme kalesi niteliğindeki bu kale kesme taş ve moloz taştan yapılmıştır. Kale kuzeyde Pabuçdere, güneyde de Kazandere arasında uzanan vadide yapılmıştır. Kalenin doğu yönü kısmen tahrip olmuştur. Günümüze gelebilen kalıntılarından duvar yüksekliğinin 2.50 m. olduğu, kalınlığının da 2.20 m. olduğu anlaşılmaktadır. Güney surlarında 180 basamaklı bir merdivenle vadiye inişi bulunmaktadır. Kale kapısı iyi bir durumdadır. Kale 1991 yılında Kültür Bakanlığı tarafından restore edilmiştir.
 
Üst Alt