Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
Ege Bölgesi
Denizli
Denizli yemekleri
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="ceylannur" data-source="post: 26098" data-attributes="member: 1208"><p><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"><strong>Denizli yemekleri</strong> </span></span></p><p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"><strong>-Yöresel Yemekler :</strong></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Denizli'de geleneksel yemek türleri ve beslenme alışkanlıkları sürmektedir. Kedi börülcesi çorbası,Mercimek çorbası,Domates çorbası, kuru börülce çorbası, Tarhana çorbası, ovmaç çorbası gibi yöreye özgü çorba türleridir. Et yemeklerinin başlıcaları tas kapaması, kumbar dolması, sirkeli et, nohutlu et, Tandır,kol dolması, ciğer sarma, saçta işkembedir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Denizli mutfağının temelini sebzeli yemekler oluşturur.Özellikle patlıcan yemek çeşitleri çoktur. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözlemesi gibi vb. Taratorlu börülce salatası, ebe gümeci salatası, filiz salatası Yöreye özgün salata türleridir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Börek ve tatlı türlerinde Ege Bölgesi özellikleri görülür. Yufka, şipit, bazdırma evlerde yapılan ekmekledir. Yöredeki beslenme alışkanlıklarından biri de yatmadan önce yenen “yat geber ekmeği”dir. Kışın darı, kavurga, ceviz, kestane; yazın türlü meyveler, salatalık, kavun, karpuz yenir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"><strong>-Mahalli Yemek Tarifleri ve Özellikleri :</strong> </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Bölgemiz itibariyle tanınan fakat yerleşim mahalleri itibariyle değişiklikler gösteren mahalli yemeklerimizden bazılarının özellikleri aşağıya çıkarılmıştır. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Çaput Aşı : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Toplanan taze bağ yapraklarından yapılır,yapraklar küçük parçalar halinde doğranır. Üzerine yağ ilave edilerek haşlanır. Sonra pirinç ve etle birlikte pişirilir. Üzerine yoğurt dökülerek yenir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Alaçora : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Haşlanmış kuru fasulyenin üzerine tereyağı ve bulgur ilave edilir, tuz,biber ve su konulduktan sonra suyu çekilinceye kadar pişirilir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Un Çorbası : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Salça, yağla kızartılır. Un, kızartılmış yağla kavrulur. Yeterince su, tuz, biber ilave edilirek kaynatılır. Sıcak içilir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Darı Ekmeği : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Mısır unu yeteri kadar tuz, su ilave edilerek yoğrulur. Sonra sac üzerinde pişirilir. Sıcak iken üzerine tereyağı sürülüp, üstüne peynir konulup yenir. Soğuk sütün içine soğuk darı ekmeği doğranarak da yenir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Ayran Ufaklaması (Doğrameç) : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Yoğurda tuz konarak ayran haline getirilir. İçine mısır ekmeği doğranır ve kaşıkla yenir. Acı biber ve domates salatası ile de lezzetli olur. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Tirit : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Buğday, mısır, bakla, nohut ve kuru fasulye haşlanır.. İçine toz kırmızı biber, karabiber, tuz konur ve kaynatılır.. Az sulu piştikten sonra indirilir. Servis yapılır. Üstüne badem içi, ceviz içi fındık kırması konularak kaşıkla yenir. Özel günler ve misafirler için bir eğlence ve toplanma vesilesidir.Acıpayam yöresinde çocukların ilk dişinin görüldüğümde pişirilip dağıtılır. Ayrıca hayır için pişirilip çocuklara dağıtılır. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Tarhana Çorbası : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Yazın hazırlanıp kurutulan tarhana bir miktar suda eritilir. Bir tencerede kızartılan salça, yağ,kıyma ve sarımsağın üzerine ilave edilerek yeterince su eklendikten sonra kaynayıncaya kadar karıştırılır, İyice kaynadıktan sonra sıcak sıcak yenir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Karın (Mumbar) Dolması : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Pirinç, kıyma, karabiber, kimyon ve tuz dolma içi hazırlandığı gibi karıştırılır. Karışım bol su ilave edilir. Karışım bir huni veya lamba şişesi yardımıyla mumbarın ağzından doldurulur. bir kapta su ilavesiyle pişinceye kadar kaynatılır. Sıcak olarak servis yapılır. Soğuyan dolma dilimlenip tereyağında kızartılarak da yenir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Denizli Turşusu : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Biber, taze fasulye, salatalık, gök domates bir teneke veya küp içine yerleştirilir. Üzerine tuzlu sirke veya limon tuzu ilave edilir. Sarımsak soyularak içine atılır.Kabın ağzı sıkıca kapatılır.Bir müddet sonra turşu hazırdır. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Patlıcan Kebap : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Bir tencerede kuşbaşı et tereyağı ile birlikte kavrulur, salça ilave edilip pişirilir. Ayrı bir yerde taze patlıcan soyulduktan sonra dilimlenerek doğranıp, yağda kızartılır. Kızaran patlıcanlar tepsiye döşenir. Pişen etler patlıcanın üzerine konur. Üzeri domates ve yeşil biberle süslenir. Tuz ve karabiber konur. Fırında pişirilir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Kaçamak : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Yarım litre tuzlu su kaynatılır. Su kaynamaya başlayınca, içine serpilerek üzere yeteri kadar un katılır. Bu işlem yapılırken, diğer taraftan tahta bir kaşıkla hızla unlu su karıştırılarak, karışım birbirlerine iyice yedirilir. Karışım koyu bir muhallebi kıvamına gelinceye kadar devamlı karıştırılır. Bir tavada kızdırılmış yağa bir miktar kırmızı biber eklenir. Kırmızıbiberli yağ tenceredeki unlu karışıma eklenerek servis yapılır . </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Kuzu Çevirme : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Bütün kuzu eti iyice temizlenerek tuzlanıp biberlenir. Hafifçe sulandırılmış salça içine ve dışına sürülerek terbiye edilir. İçine lezzetli olması için kekik konur. Hazırlanmış olan kuzu eti yakılan odun közü üzerine dikilen çatal kazıkların üzerine bir kazığa geçirilerek oturtulur. Et iyice pişinceye kadar arada sırada çevrilerek pişirilir. Pişirme işlemi bir çukur kazılıp et içine sallanarak da yapılabilir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Sıyırma : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Ayşe kadın fasulyenin tazeleri toplanıp, yıkanır, temizlenir ve toprak tencereye konur. Üstüne biraz patates eklenerek yeterince su konur. Taze birkaç kabak yaprağı örtülerek, üzerine ağırlık yapması için bir taş konur. Pişirinceye kadar ateşte tutulur. Pişince ateşten alınır ve suyu süzülür. Bir tepsi üzerine ters çevrilerek dökülür. Patatesler üzerinden alınıp, tuzu ekilir.Soğan ve közlenmiş biberle birlikte yenir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Arabaşı : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Özellikle yüksek bölgelerimizde kış mevsimlerinde pişirilir. Av hayvanlarının etinden ya da tavuk eti ile yapılır. Tavuk ve av hayvanlarının etleri iyice pişirilir. Acılı ekşili et suyuyla hamur yoğrulur ve pişirilir. Büyük bir siniye dökülerek soğutulur. Hamurun ortası açılır,et sulu çorba buraya konulur. Kaşıkla hamur alınıp çorbadan kaşıklanarak yenilir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Et Çevirmesi : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Babadağ ve Sarayköy yöresinde daha yaygındır. Koyun sırtlarından yağ kesilir. Bu yağlar baharatla ovularak bir şişe dizilerek serin bir yerde bir süre bekletilir. Kuru soğan kıyılarak salça ile ovulur. Köz halinde olan kömür üzerine, şişlere dizilen yağlar pişmeye bırakılır. Yağlar pişerek akmaya başlayınca yufkalara sıra ile basılarak emdirilir. Yağlar iyice küçülünce ye kadar bu işleme devam edilir. Daha sonra iyice emdirilen yufkalar salçalı soğanla siniler üstünde servis yapılır. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Yoğurtlu Patlıcan Gömmesi : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Közde pişirilen patlıcanların kabukları soyulur. Yağ içinde tekrar pişirilir. Ayrı bir tabakta koyun yoğurdu ezilir, içine sarımsak eklenir.. Yağda pişirilen patlıcanın üstüne yoğurt dökülerek karıştırılır.. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir. Sıcak olarak taze soğan, tere, maydanoz, nane, biber kızartması, taze biberle birlikte yenir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Et Kapaması : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Genellikle Babadağ yöresinde pişiririlen bir yemek çeşididir. Koyun, oğlak veya kuzu eti küçük parçalar halinde doğranır, salça ile ovulur. Sarımsak, soğan ve patates doğranır,Hepsi bir tencerenin içine doldurulur. Üzeri bir tava ile kapatılır ve tencere ters vaziyette kömür ateşinin üzerine konur ve pişmeye bırakılır. İstenirse tavanın boş kenarlarına pirinç ilave edilebilir veya suyu ile de ayrıca pilav pişirilebilir.. Et kapaması sıcak olarak, yanında salata ile servis yapılır. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Sura : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Koyun veya keçi etinin kaburga kısmının etinden yapılır. Etli kaburganın et kısmı kemiğinden ayrılarak açılır. Kemik ile et arasına pirinç, karabiber, kırmızıbiber ve baharat çeşitleri konup et kapatılarak dikilir. Sonra bir tencere içine oturtarak az su ve tuz ilavesiyle pişmeye bırakılır. Piştikten sonra olduğu gibi sofraya konur, sıcak olarak yenir. Bu yemek genellikle Kale ilçemiz ve köylerinde yapılmaktadır. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Keşkek : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Orta Asya'dan bu yana milli yemeklerimizden biridir keşkek. Keşkek en çok Babadağ'da usulüne uygun olarak yapılır. Keşkeğin ana maddesi yağlı keçi veya koç eti ile dövülmüş buğdaydır. Genellikle düğünlerde yapıldığı için, bu tarifimiz 750 kişiliktir. 40-45 kg. kadar yağlı keçi veya koç eti, 30 kg. dövülmüş beyaz buğday, 2 kg. tereyağıdır. Büyükçe bir kazan içinde buğday, başka bir kazanda et normal ateşte pişirilmeye başlanır. Buğday piştikçe ağır ağır ara sıra karıştırılır ve pişen etin suyundan eklenir. Et iyice piştikten sonra çıkarılır ve kemiğinden ayrılır ve iyice ezilir ve tamamen pişen buğdayın içine eklenir ve karıştırarak bir süre daha pişirilir. Daha sonra tereyağı bir tavada kızartılır.. Üzerine kırmızı biber ilave edilir. Keşkeğin üzerine tabaklara konduktan sonra gezdirilir. Yanında turşu veya salata ile birlikte yenir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">-Gındıra Çorbası : </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple">Ayıklanan ve temizlenen gındıra önce sıcak suda haşlanır. Haşlandıktan sonra kabuğundan ayrılır. Haşlama suyuna yağda kavrulmuş soğan ilave edilir. Ayrıca erik, ekşi ve tuz katılır. Sonra on dakika kadar daha kaynatılarak yenir. Gındıra çorbası, genellikle Çameli yöremizde yapılmakta olup lezzetli ve bol C vitaminlidir. Gındıra ayrıca bulgur ve pirinç pilavlarına da karıştırılarak yapılabilir. </span></span></span></p> <p style="margin-left: 20px"><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 12px"><span style="color: purple"></span></span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ceylannur, post: 26098, member: 1208"] [SIZE=3][COLOR=purple][B]Denizli yemekleri[/B] [/COLOR][/SIZE] [SIZE=3][COLOR=purple][/COLOR][/SIZE][INDENT][FONT=Comic Sans MS][SIZE=3][COLOR=purple][B]-Yöresel Yemekler :[/B] Denizli'de geleneksel yemek türleri ve beslenme alışkanlıkları sürmektedir. Kedi börülcesi çorbası,Mercimek çorbası,Domates çorbası, kuru börülce çorbası, Tarhana çorbası, ovmaç çorbası gibi yöreye özgü çorba türleridir. Et yemeklerinin başlıcaları tas kapaması, kumbar dolması, sirkeli et, nohutlu et, Tandır,kol dolması, ciğer sarma, saçta işkembedir. Denizli mutfağının temelini sebzeli yemekler oluşturur.Özellikle patlıcan yemek çeşitleri çoktur. Kuru patlıcan dolması, patlıcan gözlemesi gibi vb. Taratorlu börülce salatası, ebe gümeci salatası, filiz salatası Yöreye özgün salata türleridir. Börek ve tatlı türlerinde Ege Bölgesi özellikleri görülür. Yufka, şipit, bazdırma evlerde yapılan ekmekledir. Yöredeki beslenme alışkanlıklarından biri de yatmadan önce yenen “yat geber ekmeği”dir. Kışın darı, kavurga, ceviz, kestane; yazın türlü meyveler, salatalık, kavun, karpuz yenir. [B]-Mahalli Yemek Tarifleri ve Özellikleri :[/B] Bölgemiz itibariyle tanınan fakat yerleşim mahalleri itibariyle değişiklikler gösteren mahalli yemeklerimizden bazılarının özellikleri aşağıya çıkarılmıştır. -Çaput Aşı : Toplanan taze bağ yapraklarından yapılır,yapraklar küçük parçalar halinde doğranır. Üzerine yağ ilave edilerek haşlanır. Sonra pirinç ve etle birlikte pişirilir. Üzerine yoğurt dökülerek yenir. -Alaçora : Haşlanmış kuru fasulyenin üzerine tereyağı ve bulgur ilave edilir, tuz,biber ve su konulduktan sonra suyu çekilinceye kadar pişirilir. -Un Çorbası : Salça, yağla kızartılır. Un, kızartılmış yağla kavrulur. Yeterince su, tuz, biber ilave edilirek kaynatılır. Sıcak içilir. -Darı Ekmeği : Mısır unu yeteri kadar tuz, su ilave edilerek yoğrulur. Sonra sac üzerinde pişirilir. Sıcak iken üzerine tereyağı sürülüp, üstüne peynir konulup yenir. Soğuk sütün içine soğuk darı ekmeği doğranarak da yenir. -Ayran Ufaklaması (Doğrameç) : Yoğurda tuz konarak ayran haline getirilir. İçine mısır ekmeği doğranır ve kaşıkla yenir. Acı biber ve domates salatası ile de lezzetli olur. -Tirit : Buğday, mısır, bakla, nohut ve kuru fasulye haşlanır.. İçine toz kırmızı biber, karabiber, tuz konur ve kaynatılır.. Az sulu piştikten sonra indirilir. Servis yapılır. Üstüne badem içi, ceviz içi fındık kırması konularak kaşıkla yenir. Özel günler ve misafirler için bir eğlence ve toplanma vesilesidir.Acıpayam yöresinde çocukların ilk dişinin görüldüğümde pişirilip dağıtılır. Ayrıca hayır için pişirilip çocuklara dağıtılır. -Tarhana Çorbası : Yazın hazırlanıp kurutulan tarhana bir miktar suda eritilir. Bir tencerede kızartılan salça, yağ,kıyma ve sarımsağın üzerine ilave edilerek yeterince su eklendikten sonra kaynayıncaya kadar karıştırılır, İyice kaynadıktan sonra sıcak sıcak yenir. -Karın (Mumbar) Dolması : Pirinç, kıyma, karabiber, kimyon ve tuz dolma içi hazırlandığı gibi karıştırılır. Karışım bol su ilave edilir. Karışım bir huni veya lamba şişesi yardımıyla mumbarın ağzından doldurulur. bir kapta su ilavesiyle pişinceye kadar kaynatılır. Sıcak olarak servis yapılır. Soğuyan dolma dilimlenip tereyağında kızartılarak da yenir. -Denizli Turşusu : Biber, taze fasulye, salatalık, gök domates bir teneke veya küp içine yerleştirilir. Üzerine tuzlu sirke veya limon tuzu ilave edilir. Sarımsak soyularak içine atılır.Kabın ağzı sıkıca kapatılır.Bir müddet sonra turşu hazırdır. -Patlıcan Kebap : Bir tencerede kuşbaşı et tereyağı ile birlikte kavrulur, salça ilave edilip pişirilir. Ayrı bir yerde taze patlıcan soyulduktan sonra dilimlenerek doğranıp, yağda kızartılır. Kızaran patlıcanlar tepsiye döşenir. Pişen etler patlıcanın üzerine konur. Üzeri domates ve yeşil biberle süslenir. Tuz ve karabiber konur. Fırında pişirilir. -Kaçamak : Yarım litre tuzlu su kaynatılır. Su kaynamaya başlayınca, içine serpilerek üzere yeteri kadar un katılır. Bu işlem yapılırken, diğer taraftan tahta bir kaşıkla hızla unlu su karıştırılarak, karışım birbirlerine iyice yedirilir. Karışım koyu bir muhallebi kıvamına gelinceye kadar devamlı karıştırılır. Bir tavada kızdırılmış yağa bir miktar kırmızı biber eklenir. Kırmızıbiberli yağ tenceredeki unlu karışıma eklenerek servis yapılır . -Kuzu Çevirme : Bütün kuzu eti iyice temizlenerek tuzlanıp biberlenir. Hafifçe sulandırılmış salça içine ve dışına sürülerek terbiye edilir. İçine lezzetli olması için kekik konur. Hazırlanmış olan kuzu eti yakılan odun közü üzerine dikilen çatal kazıkların üzerine bir kazığa geçirilerek oturtulur. Et iyice pişinceye kadar arada sırada çevrilerek pişirilir. Pişirme işlemi bir çukur kazılıp et içine sallanarak da yapılabilir. -Sıyırma : Ayşe kadın fasulyenin tazeleri toplanıp, yıkanır, temizlenir ve toprak tencereye konur. Üstüne biraz patates eklenerek yeterince su konur. Taze birkaç kabak yaprağı örtülerek, üzerine ağırlık yapması için bir taş konur. Pişirinceye kadar ateşte tutulur. Pişince ateşten alınır ve suyu süzülür. Bir tepsi üzerine ters çevrilerek dökülür. Patatesler üzerinden alınıp, tuzu ekilir.Soğan ve közlenmiş biberle birlikte yenir. -Arabaşı : Özellikle yüksek bölgelerimizde kış mevsimlerinde pişirilir. Av hayvanlarının etinden ya da tavuk eti ile yapılır. Tavuk ve av hayvanlarının etleri iyice pişirilir. Acılı ekşili et suyuyla hamur yoğrulur ve pişirilir. Büyük bir siniye dökülerek soğutulur. Hamurun ortası açılır,et sulu çorba buraya konulur. Kaşıkla hamur alınıp çorbadan kaşıklanarak yenilir. -Et Çevirmesi : Babadağ ve Sarayköy yöresinde daha yaygındır. Koyun sırtlarından yağ kesilir. Bu yağlar baharatla ovularak bir şişe dizilerek serin bir yerde bir süre bekletilir. Kuru soğan kıyılarak salça ile ovulur. Köz halinde olan kömür üzerine, şişlere dizilen yağlar pişmeye bırakılır. Yağlar pişerek akmaya başlayınca yufkalara sıra ile basılarak emdirilir. Yağlar iyice küçülünce ye kadar bu işleme devam edilir. Daha sonra iyice emdirilen yufkalar salçalı soğanla siniler üstünde servis yapılır. -Yoğurtlu Patlıcan Gömmesi : Közde pişirilen patlıcanların kabukları soyulur. Yağ içinde tekrar pişirilir. Ayrı bir tabakta koyun yoğurdu ezilir, içine sarımsak eklenir.. Yağda pişirilen patlıcanın üstüne yoğurt dökülerek karıştırılır.. Üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir. Sıcak olarak taze soğan, tere, maydanoz, nane, biber kızartması, taze biberle birlikte yenir. -Et Kapaması : Genellikle Babadağ yöresinde pişiririlen bir yemek çeşididir. Koyun, oğlak veya kuzu eti küçük parçalar halinde doğranır, salça ile ovulur. Sarımsak, soğan ve patates doğranır,Hepsi bir tencerenin içine doldurulur. Üzeri bir tava ile kapatılır ve tencere ters vaziyette kömür ateşinin üzerine konur ve pişmeye bırakılır. İstenirse tavanın boş kenarlarına pirinç ilave edilebilir veya suyu ile de ayrıca pilav pişirilebilir.. Et kapaması sıcak olarak, yanında salata ile servis yapılır. -Sura : Koyun veya keçi etinin kaburga kısmının etinden yapılır. Etli kaburganın et kısmı kemiğinden ayrılarak açılır. Kemik ile et arasına pirinç, karabiber, kırmızıbiber ve baharat çeşitleri konup et kapatılarak dikilir. Sonra bir tencere içine oturtarak az su ve tuz ilavesiyle pişmeye bırakılır. Piştikten sonra olduğu gibi sofraya konur, sıcak olarak yenir. Bu yemek genellikle Kale ilçemiz ve köylerinde yapılmaktadır. -Keşkek : Orta Asya'dan bu yana milli yemeklerimizden biridir keşkek. Keşkek en çok Babadağ'da usulüne uygun olarak yapılır. Keşkeğin ana maddesi yağlı keçi veya koç eti ile dövülmüş buğdaydır. Genellikle düğünlerde yapıldığı için, bu tarifimiz 750 kişiliktir. 40-45 kg. kadar yağlı keçi veya koç eti, 30 kg. dövülmüş beyaz buğday, 2 kg. tereyağıdır. Büyükçe bir kazan içinde buğday, başka bir kazanda et normal ateşte pişirilmeye başlanır. Buğday piştikçe ağır ağır ara sıra karıştırılır ve pişen etin suyundan eklenir. Et iyice piştikten sonra çıkarılır ve kemiğinden ayrılır ve iyice ezilir ve tamamen pişen buğdayın içine eklenir ve karıştırarak bir süre daha pişirilir. Daha sonra tereyağı bir tavada kızartılır.. Üzerine kırmızı biber ilave edilir. Keşkeğin üzerine tabaklara konduktan sonra gezdirilir. Yanında turşu veya salata ile birlikte yenir. -Gındıra Çorbası : Ayıklanan ve temizlenen gındıra önce sıcak suda haşlanır. Haşlandıktan sonra kabuğundan ayrılır. Haşlama suyuna yağda kavrulmuş soğan ilave edilir. Ayrıca erik, ekşi ve tuz katılır. Sonra on dakika kadar daha kaynatılarak yenir. Gındıra çorbası, genellikle Çameli yöremizde yapılmakta olup lezzetli ve bol C vitaminlidir. Gındıra ayrıca bulgur ve pirinç pilavlarına da karıştırılarak yapılabilir. [/COLOR][/SIZE][/FONT][/INDENT] [SIZE=3][COLOR=purple][/COLOR][/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
BÖLGELERİMİZ VE ŞEHİRLERİMİZ
Bölgeler ve Şehirler
Ege Bölgesi
Denizli
Denizli yemekleri
Üst
Alt