Delilsiz kimseyi suçlama

Ekrem

Yönetici-Admin
Yönetici
Süper Mod
Üyemiz
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
9,111
Tepkime puanı
81


Abdullah bin Tâhir'in idarecilere tavsiyeleri:
Kendisine vazife verdiğin hiçbir kimseyi herhangi bir şeyden dolayı, durumu iyice araştırmadan evvel, kat'ıyyen bir suç ile ithâm etme. Çünkü, tertemiz kimselere ithâmlarda ve kötü zanda bulunmak, büyük günahdır.

Arkadaşların ve yakınların ile ile alâkalı işlerinde iyi zanda bulun. Onlara sû-i zanda, yani kötü düşüncede bulunmaktan kaçın. Bu davranışın, onların iyi yetişmelerinde sana yardımcı olur. Allahü teâlanın düşmanı olan şeytan, yaptığın işlerde, hoşlanacak bir şey bulamasın. Çünkü sende azıcık bir zayıflık bulması, sû-i zannı ve hayatının tadını kaçıracak olan gam ve kederi gönlüne sokmak için kâfidir.

Bununla berâber, yakınlarına hüsn-i zannın ve emrin altında bulunanlara olan yumuşaklığın hiçbir zaman işlerini tâkibe, sorup araştırmana, dostların işlerini hâlletmene, ma'iyetindekileri gözetmene, onları dikkatle tâkib etmene mâni olmasın.

Allahü teâlânın hakkına mutlaka riâyet et. Suçlulara müstehak oldukları cezayı da vermekten geri durma. Bunu ihmal etme ve kat'iyyen gevşeklik gösterme! Suçlulara, cezâlarını vermekte gecikme. Aksi hâlde bu gecikmen, içinde bulunduğun hüsn-i zannı bozup, yok eder. Bu hususlara bildirilen şekilde riayet eylersen, dînin korunmuş ve mürüvvetin tamamlanmış olur.
Verdiğin her hangi bir sözü mutlaka yerine getir. Hayırlı bir şey vâdettiğinde, gecikmeden yap. Dâimâ iyilik yapmaya, iyilik sâhibi olmaya yönel! Sana iyilik yapanlara karşılık, iyilik mukâbelede bulun.

İdaren altında bulunanların ayıp ve kusurlarını görmezlikten gel. Lisânını yalan sözden ve yalancı şâhitlikten uzak tut ve böyle yalancılara, yalancı şâhitlere buğzet. Ayrıca nemmâmlardan yani söz taşıyanlardan uzak dur, onlardan alâkanı kes. İşlerinin, başında veya sonunda fesada uğrayıp bozulması, yalancıların sana yaklaşmaları ve sana yalan söylemeye cüret etmeleri ile başlar. Çünkü yalan, günahların başıdır.

Nemîme, sahibini selamete erdirmez. Nemmâm, yani koğucu ile arkadaşlık edenin de başı selâmete ermez. Ayrıca, koğucunun sözlerine uyarak hareket eden kimsenin hiç bir işi rast gelmez.

Kaynak:Mehmet Oruç/Türkiye Gazetesi​
 
Üst Alt