Çocuklarda Kemik Kırılmasında İlk Yardım Önlemleri

ömr-ü diyar

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
23 Nisan 2011
Mesajlar
3,345
Tepkime puanı
25
Kemik kırılması çocuk açık havada oynarken ya da evin içinde meydana gelebilir ve bebeklik döneminde bile, örneğin bez değiştirme masasından düşme sonucu gerçekleşebilir. Daha büyük çocuklar koşup oynarken düşebilir ya da radyatöre veya kapı tokmaklarına çarparak, kafasını yarabilir. Kemik kırılmaları açık ve kapalı olarak ikiye ayrılır. Kırık yerinin üstündeki cilt yarıldıysa, açık kemik kırığı söz konusudur. Açık kemik kırığında mikropların yaraya ve kemiğe bulaşması riski vardır. Kemik enfeksiyonları kronik, genellikle uzun yıllar süregiden bir aşamaya gelebilir. Bu yüzden açık kırıklarda yara yerinin kirlenmemesine özen gösterin: Yarayı kapatırken steril sargı malzemesi kullanın ve sargı bezini bir yara bandıyla tutturun. Çocuklarda genellikle bitmemiş kırık adı verilen kırık türü görülür. Bu kırıklarda kemiğin iç yapısı kırılmıştır, ama bütün kalmış olan dış çeper kırık parçaları bir arada tutar. Doktor çocuğu muayene edinceye kadar, yaralı bölgeyi sabit tutun. Kemik kırığından şüphelenilen bütün vakalarda, röntgen çekilmeli ve tedaviyi doktor ele almalıdır.

En sık görülen belirtiler

Kolbacak kırıkları:

Şiddetli acı
Hareketliliğin engellenmesi
Şişme
Bedenin bu kısmının konumunun kayması, bazen kemiğin belli kısımları dışarı çıkabilir.

Omurga kırıkları:

Sırtta ağrı
Kol, parmak ya da bacaklarda karıncalanma ya da hissizlik

Kaburga kırıkları:

Nefes alırken şiddetli ağrı
Bölgeyi korumaya çalışırcasına durma
Öksürükle kan gelmesi

İLKYARDIM ÖNLEMLERİ

* İlkönce ilgili kısmın hareketsiz tutulmasını sağlamalısınız. Çocuğunuzu hastaneye kendiniz götürüyorsanız, kırık kemiği bir destekle sabitleyin.
Bacak kırıklarını sabitlemek için, iki tahta spatula, iki tahta sopa ya da rulo şeklinde yuvarlanmış iki gazete kullanabilirsiniz. Bu sabitleyici malzemenin etrafını yapışkan bantla sarın ve sargı beziyle yerinden oynamamasım sağlayın.
Çocuğunuzun kolunun alt kısmı ya da parmakları veya el bileği kırıldıysa, kırığın oynatılmasını engellemek için en iyisi bir kol askısı (üçgen bant) kullanmaktır.
Üst kol ve omuz kırıklarında, kolun altına yumruk boyutlarında bir tampon, örneğin bir paket sargı bezi yerleştirmek önemlidir. Tampon ve kol askısına ek olarak üst kol, göğüs kafesinin etrafına sarılan bir sargı bezi ya da eşarpla göğüs kafesine sabitlenir.
Açık kırıklarda yara steril bir sargıyla, uygun malzeme yoksa kullanılmamış bir mendille kapatılmalıdır.
Omurgada yaralanma olduğu şüphesi varsa, çocuğun pozisyonu kesinlikle değiştirilmemelidir. Çocuğu sıcak tutun ve acil yardım çağırın.
Genel bir kural olarak, bir kemiğin kırıldığından şüpheleniyorsanız kesinlikle kırık yerini incelemeye kalkışmamalısınız. Siz bunu yaparken oluşabilecek acılardan dolayı çocuğun bir şok yaşamasına ya da yeni yaralanma ve enfeksiyonlara yol açmanız mümkündür.
 
Üst Alt