Camiye girerken ve çıkarken okunacak dua

simge1989

Katılımcı Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
6 Aralık 2014
Mesajlar
74
Tepkime puanı
1
1- camiye girerken okunacak dua
" Rabbi'gfirli zünübi veftah li ebvabe rahmetike ."
( Rabbim ! Günahımı affet , rahmet kapılarını bana aç )
2- camiden çıkarken okunacak dua
" Rabbigfirli zünübi veftah li ebvabe fadlike "
( Rabbim ! Günahımı affet , lütüf kapılarını benim için aç )( tirmizi ,salat, 231) diye dua edilir.
Camiye sağ ayakla , euzu besmele çekilerek ve yukarıdaki dua okunarak girilir. kerahat vakti değilse , iki rekat namaz kılınır, vaaz ediliyorsa veya kuran okunuyorsa sessizce dinlenir. Camiden sol ayakla ve yukarıda zikredilen dua okunarak çıkılır.
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Mescide Girerken Ve Çıkarken Okunacak Dualar

Mescide girerken şöyle demek müstehab olur:


"Eûzü billahi'1-azîmive bivechihilkerîmi ve suîtânihi'l-kadîmi mineşşey-tânirracîmi. Elhamdü lillâhi. Allâhümme salli ve settim alâ muhammedin ve alâ âli muhammedin. Allahümmeğfir lî zünûbî veftah lî ebvâbe rah*metike.

(Allah'ın rahmetinden kovulmuş olan Şeytandan, yüce Allah'a, kerîm zatına ve daimî olan kudretine sığınırım. Hamd Allah'a mahsustur. Al*lah'ım! Muhammed'e ve Muhammed'in Ailesine rahmet et ve selâmet ver. Allah'ım! Benim günahlarımı bağışla ve rahmetinin kapılarını bana aç)"

Sonra içeri girerken "Bismillah" deyip sağ ayağını ileri atarak. Çıkışta ise, sol ayağını ileri atar ve yukardaki duayı tekrar aynen okur. Yalnız

"Ebvâbe rahmetike" (Senin rahmet kapılarını) yerine "Ebvâbe fadîike" İhsanının kapılarını (bana aç)" def.

1- Ebû Humeyd yahud Ebû Üseyd'den (Radıyallahu Anhüma) Re-sûlüllah Sallallahü Aleyhi ve Sellem'in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: "Sizden biriniz mescide girerken Peygambere Salâtü selâm getirsin, sonra şöyle desin:

"Allâhümmeftah lî ebvâbe rahmetike"

(Allah'ım! Bana rahmetinin kapılarım aç). Çıkarken de:

"Allâhümme innî es'elüke min fadlike"

(Allah'ım! Senin ihsanından Senden isterim) söylesin.'' Müslim'in rivayetinde: "Peygambere Salâtü Selâm getirsin" sözü yoktur. Bu diğerleri*nin rivayetinde vardır.

îbni Sünnî de rivayetinde: "Çıkarken peygambere salâtü selâm getirsin

ve:

"Allâhümme e'izni mineşşeytânirracîm"

(Allah'ım! Beni koğulmuş şeytandan koru) desin." sözlerini ilave etmiş*tir. Bu ziyadeleri, îbni Mace, Ibni Huzeyme, Ebû Hatem b. Hibban, sahih*lerinde rivayet etmişlerdir.

2- Abdullah b. Amr b. El-As, Peygamber Sallallahü Aleyhi ve Sel-lem'den rivayet ettiğine göre, Peygamber mescide girerken şöyle buyu*rurdu:

"Eûzü billahi* 1-azîmi ve bivechihi'î-kerîmi ve suîtânihi'l-kadîmi mineş-şeytânirrâcîmi."

(Allah'ın rahmetinden kovulmuş olan Şeytandan, Yüce Allah'a, kerîm zatına ve daimî olan kudretine sığınırım)" Peygamber buyurdu ki: "însan bu sözleri söydeği zaman, Şeytan: Bu adam diğer günlerde de benden ko*rundu. "

3- Enes'den (Radıyallahu Anh) rivayet edildiğine göre şöyle demiştir:

"Resûlullah Sallallahü Aleyhi ve Sellem Mescide girdiği zaman:

"Bismillâhi, Allâhümme salli alâ Muhammedin" (Allah'ın adıyla, Ey Allah'ım! Muhammed'e rahmet et) derdi. Mescid-den çıktığı zaman da yine:

"Bismillâhi, Allâhümme sallı alâ Muhammedin" derdi" Mescide girerken ve mescidden çıkarken Peygambere Salât getirmekle ilgili bu hadîsi, yine biz İbni Ömer'in rivayetinden naklettik.

4- Hazreti Hasan'ın oğlu Abdullah annesinden, annesi de Abdullah'ın büyük annesinden (Hazreti Fatıme'den Radıyallahu Anha) yapılan rivayette, Hazreti Fatıme şöyle demiştir: "Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem Mescide girdiği zaman Allah Tealâ'ya hamd ederdi ve Besmele getirirdi ve şöyle derdi:

"Allâhümmeğfir lî veftah lî ebvâbe rahmeüke" (Allah'ım! Beni bağışla ve rahmetinin kapılarım bana aç) Dışarı çıkınca da bunun gibi söyler ve şöyle bitirirdi:

"Allâhümmeftah lî ebvâbe fadlike" (Allah'ım! Bana ihsanının kapılarını aç)"

5- Ebû Ümâme'den (Radıyallahu Anhu), o da Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem'den rivayet ettiğine göre, Peygamber (s.a.v) şöyle bu*yurdu:

"Sizden biriniz mescidden çıkmak istediği zaman, İblis'in askerleri çağ*rışırlar ve onları, arılar anaları etrafında toplandığı gibi bir araya getirip toplanırlar. Bunun için sizden biriniz mescidin kapısında durduğu zaman:

"Allâhümme innî eûzü bike nıin iblise ve cünûdihi" (Allah'ım! Ben, İblis'den ve askerlerinden Sana sığınırım) desin; çünkü bunu söylerse, artık ona zarar veremez.''
 

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Camiye Gitmeden Önce Dikkat Edilmesi Gereken Davranışlar

Camiler Allah ( c.c)'a en kıymetli ibadetlerimizden birisi olan namaz ibadetimizi cemaat ile birlikte eda ettiğimiz kutsal mekânlarımızdır. Camiler Allah (c.c)'ın evleri ve bizde camilerde bulunduğumuz süre boyunca Yaratanın misafirleri olarak bulunmaktayız. Nasıl ki bir akrabamıza, eşimize, dostumuza misafirliğe giderken temiz giyinip gidiyor, evde bulunduğumuz süre boyunca oturup kalkmamıza, konuşmalarımıza dikkat ediyorsak, camilerde bulunduğumuz süre boyunca da böyle bir misafir olduğumuzu " üstelik bizi yaratana " asla unutmamalı ve buna göre davranmalıyız.

-Kişisel bakımımıza özen göstermeliyiz. ( Dişlerimizi fırçalamalı " başkalarınız rahatsız etmeyecek şekilde güzel koku sürülmeli " temiz kıyafetler giyinmeliyiz.)

Bu konuda "Sarımsak veya soğan yiyen bizden ve mescidimizden uzak olsun. Evinde otursun." ( Buhari)

-Camilere ve mescitlere abdestsiz girilmemelidir. Hele hele Cünüpken asla girilmemelidir. Böyle yapan kişi bol bol tövbe ve istiğfar etmelidir.

-Camiye giderken koşmak aslında doğru gibi görünse de yavaş yavaş ve sakin gitmek daha hayırlıdır.

Bu konuda "Namaza çağrıldığınız zaman koşa koşa gelmeyin. Yavaş yavaş ve sakin gelin. Namazın yetiştirebildiğiniz kadarını imamla kılın geri kalanını kendiniz tamamlayın. Çünkü herhangi biriniz namazı kastedip yürüdüğü zaman o artık bir tür namazdadır." ( Müslim)

Camiye Girdikten Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Davranışlar

-Camiye girerken sağ ayak ile, çıkarken de sol ayak ile çıkılmalıdır.

-Başkalarını rahatsız edecek her türlü davranıştan kaçınılmalıdır.

-Namaz kılanların önlerinden geçilmemelidir.

" Parmakları birleştirerek oturulmamalıdır.

-Eğer ki bir yerde uyuya kalınıyorsa yer değiştirilmelidir.

-Camide dünyalık işler konuşulmamalıdır.

-Kayıp eşya aranmamalıdır ve ticaret yapılmamalıdır.

-Cami ve mescitlerde şiir okunmasına izin verilmemiştir. Ancak vaaz ve nasihat arasında konuyu izah etmek için okunursa uygun görülmüştür.

Camiye Girerken Okunan Dua ve Türkçe Anlamı

Peygamber Efendimiz (s.a.v)'e salât ve selâm getirmeli, ardından da:

"Allahümme'ftah aleynâ ebvâbe rahmetike"

"Ey Allah'ım bizlerin üzerine rahmetinin kapılarını aç" diye dua etmelidir.

Camiye Çıkarken Okunan Dua ve Türkçe Anlamı

"Allahümme'ftah aleynâ ebvâbe fadlike"

"Ey Allah'ım! Üzerimize lütuf ve kereminin kapılarını aç" diye duada bulunmalıdır.

Ön Saflarda Bulunmamın Sevabı

"İnsanlar ezan okumanın ve ilk safta yer almanın sevabını bilselerdi, ön safta durabilmek için kura çekmekten başka yol bulamazlardı. Namazı ilk vaktinde kılmanın sevabını bilselerdi, bunun için yarışırlardı."(Müslim, Buhari)
 
Üst Alt