Bitlis Kalesi için İmza Kampanyası

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Bitlis Kalesi için İmza Kampanyası

Bitlis Kalesi’nde dört yıldan beridir, arkeolojik kazılar yapılıyor. Yapılan kazılar kamuoyuna kapalı ve gizli bir şekilde sürdürülmektedir. Bizler Bitlis Kalesi’nde yürütülen çalışmaların gizli tutulmasının, arkeolojik kazıların bilimsel olarak yapıldığına gölge düşürmekte olduğu kuşkusu ve endişesi içindeyiz. Bu durum, aynı şekilde, arkeolojik kazıları yürüten Pamukkale Üniversitesi arkeolojik ekibi tarafından, başlangıçta deklere edilen; kazıların Bitlis tarihini aydınlatacağı ve Kale’nin on yıl sürecek kazılar sonunda restore edilerek eski, orijinal halini alacağı yönünde dile getirilen amaçlarına da güvenimizi sarsmıştır.
Bitlis Kalesi, bütün Bitlislilerin övünç ve gurur kaynağıdır. Bitlislilerin kimliğinin önemli dayanağıdır. Bir tarih ve uygarlık abidesidir. Bu Kale’de Bitlisliler, asırlar boyu kendilerini dış saldırı ve istilalara karşı korumuşlardır. Bu Kale’de, Rojkan Beyliği’nin vermiş olduğu savaşlar dillere destandır. Kale aynı zamanda, Bitlis Beyliği’nin sarayı, hazinesi, merkezi konumunda olmuştur.

Bitlis Beyliği, bilindiği gibi, 10. yüzyılda, 24 Bitlis aşiretinin Bir günde birleşmesinden dolayı, Rojekê ya da Rojkan ismini almış ve varlığı büyük bir ihtişam ve medeniyetle, 19. yüzyılın ortalarına, Osmanlı imparatorluğu tarafından ortadan kaldırılmasına kadar sürmüştür. Bugün, Bitlis’teki bir çok medrese, camii, teke, han, kervansaray, köprü vs. gibi Kale içindeki bir çok hamam, cami, medrese, Saray, ev ve işyerleri, kütüphane vs.ler, Bitlis Beyliği’nin inşa etmiş olduğu, restore etmiş olduğu eserlerdir.

Bitlis halkı; Devletin, Kale’de altın bulmuş olmasından ötürü, kaleyi kapatmış olduğu görüşündedir. Bu konuda, bugüne kadar Bitlis Belediyesi, Bitlis Valiliği, yada kültür kurumları da herhangi bir açıklamada bulunmuyorlar. Bitlis Kalesi’nden çıkan hazine ve tarihi eserlerin talan edildikleri düşüncesi gittikçe inandırıcılık kazanmaya başlıyor.

Doğrusu, Bitlisli, Kale’den ne gibi eserlerin çıktığını, bu eserlerin neler olduğunu, bunların nerelere götürüldüğünü merak etmekte ve sormaktadır. Bitlis Kalesinde yapılan kazılar Bitlislileri yakından ilgilendiriyor. Orada bir tarihin, bir kimliğin ve kültürün yok edilmek istendiği inancındayız.

Bu nedenle, başta bütün Bitlisliler olmak üzere, tüm vatandaşlarımıza, parti, sivil örgüt, ve kültür kurumlarımıza Bitlis Kalesine sahip çıkalım çağrısında bulunuyoruz; Tarih ve kimliğin sahteleştirilmesine sessiz kalmayın.

Bitlis Kalesi kazılarının kamuoyuna açık bir şekilde yürütülmesi gerekir. Kaleden bugüne kadar neler çıktı, bunlar nerelere götürüldü?

Bitlis Kalesi’nin orijinal halini koruma insiyatifi olarak; eserlerin Bitlis’te, sadece devletin resmi bilim adamlarına değil, herkese açık bir halde incelenebilmesi için sergilenmesini istiyoruz; bugünkü durumda Şerefiye Medresesi böylesi bir müze işlevini görebilir. Bundan sonraki devam ettirilecek kazılarda, Bitlislilerden oluşacak bağımsız bir sivil oluşum heyetinin kazı ve daha sonraki restorasyon çalışmalarında yer alması ve söz sahibi olması gerekir.

Bitlis Kalesi’nin kaderi, kendilerine güveni yitirmiş olduklarımızın insafına bırakılmayacak kadar, biz Bitlisliler için değerli ve önemlidir. Biz bu Kale’de kendi kimliğimizin kalıntı ve köklerini görüyoruz.

Bütün dürüst ve vicdan sahibi aydın, vatandaş, sanatçı ve bilim adamlarını Bitlis Kalesi kazıları ve restorasyon çalışmalarının özgünlüğüne uygun bir şekilde yürütülmesi için herkesi göreve davet ediyoruz.

Bitlis Kalesi hakkındaki kamuoyu duyarlığı, onun sahiliğini korumak için bir garantidir.

İnsiyatif adına: Yaşar Abdulselamoğlu (Öğretim Görevlisi, Sosyolog)

 
Üst Alt