Bingöl’den Yemek Tarifleri

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Bingöl’den Yemek Tarifleri

Tutmaç Çorbası
Malzemeler:
500 gr. Un
1 kg. yoğurt
2 baş sarımsak
1 kaşık tereyağı
200 gr. Kavurma
Yeteri kadar toz biber, nane ve tuz
Hazırlanışı: Un biraz su ve tuz ile yoğrulur. Hamur kağıt inceliğinde yufkalar halinde açılarak bir bez üzerine tek tek istenilen büyüklükte kesilir. Önceden hazırlanmış yoğurda bir miktar su katılarak hafif ateşte kaynayıncaya kadar karıştırılır. 5 dakika kaynadıktan sonra kesilmiş olan yufkalar ilave edilir. Bir miktar kavurma içine atılarak 15 dakika sonra ateşten indirilir. Tavada eritilen tereyağına isteğe göre acı biber, nane konarak ateşte kavrulur. Tabaklara konan çorbaya bu sos ilave edilerek servis yapılır.

Mastuva
Malzemeler:
2 Kg. ayran
250 gr. Pirinç
125 gr. tereyağı
Hazırlanışı: Pirinç yıkandıktan sonra geniş bir tencereye konur. Ayran ilave edilir, karıştırılarak normal yanan ocağa konur. Ayranın bozulmaması için kaynayıncaya kadar tahta kaşıkla sürekli karıştırılır. Kaynadıktan sonra karıştırma işlemi bırakılarak katı hale gelinceye kadar pişirilir.

Saç Kavurması

Malzemesi:
Kuşbaşı et 1 kg.
Sarmısak 5 diş
Katı yağ 5 çorba kaşığı
Tuz
Yoğurt 500 gr.
Hazırlanışı:
Küçük kuşbaşı halinde doğranan kemiksiz kuru etleri bol yağla kavrularak üzerine sarmısaklı bol yoğurt dökülerek yenir.

Kurt Mustafa.
Malzemesi:
Yoğurt 4 su bardağı
Bulgur 2 su bardağı
Tereyağ 4 çorba kaşığı
Sarmısak 5-6 diş
Tuz Yeteri kadar
Hazırlanışı:
Bulgur yoğurtla karıştırılarak, pişirilir. Dibi tutmaması için devamlı karıştırılır. Bulgurlar pişmeye yüz tutunca hafif ateşe alınır ve lapa kıvamına gelince ateşten indirilir. Üzerine kızdırılmış tereyağ gezdirilerek ikram edilir.

Kömbe

Malzemesi:
Un 1 kg.
Tereyağı 3 çorba kaşığı
Kavurma veya kıyma 200 gr.
Tuz
Çökelek 200 gr.
Soğan 2 adet
Hazırlanışı:
Un, az tuz ve suyla yoğurularak hamur haline getirilir ve ikiye ayrılır. İkiye ayrılan hamurlar 2-3 mm. kalınlığında açılır. Hamurlardan bir tanesi altıyağlanan tepsinin içine konur. Üzerine kavurma, rendelenmiş soğan, çökelek karıştırılarak yayılır. Bunların üzerine diğer hamur konarak kızgın fırına sürülür. Altı üstü iyice kızardıktan sonra birkaç yerinden bıçakla uzunlamasına kesilerek bir tavada eritilen tereyağı dökülerek yenir.
 
Üst Alt