Beşkayalar Tabiat Parkı (Merkez)

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Beşkayalar Tabiat Parkı (Merkez)

00104348.jpg
Kocaeli Yuvacık beldesi yakınlarında bulunan Beşkayalar Tabiat Parkı, Soğuk Dere ve Sıcak Derenin birleştiği vadide yapılan Yuvacık Barajı çevresindedir.

Baraj çevresinde alabalık çiftlikleri ve zengin bir bitki örtüsü bulunmaktadır. Aynı zamanda vadi kanyon konumundadır. Mesire yeri olmasının yanı sıra yörenin trekking alanlarından birisidir.


Ballıkayalar Vadisi (Gebze)

00104349.jpg
Kocaeli Gebze ilçesi, Tavşanlı Köyü’ndeki Balıklayalar Vadisi 1,5 km. uzunluğunda, 40-80 m. genişliğinde bir vadidir. Dağ sporları yönünden önemli bir merkez olup, “Tabiat Parkı ve Doğal Sit Alanı” olarak ilan edilmiştir.


Yuvacık Barajı körfez ve İzmit manzarası eşliğinde çıkmaya başladığınız tepelerde birkaç köy geçtikten sonra Yuvacık´a 1 saat mesafede Aytepe Köyüne ulaşılmaktadır. Haftasonu turizmine açılan bölgelerde trekking yapılmaktadır. Soğukdere ile Sıcakderenin kesiştiği kanyonlardan yürüyerek Menekşe yaylası ve Beşkayalar tabiat parkına ulaşılmaktadır.

Beşkayalar tabiat parkı 1600 hektar alana sahip, fulora ve fauna açısından zengindir. Park içinde iki mağra, bunun birinde şelale diğerinde ise göl bulunmaktadır. Soğukdere ve sıcakderenin kesiştiği alandaki kanyon 6 km uzunluğundadır. Yer yer çağlayanlar bulunmaktadır. Park alanı günübirlik gezi ve çadır kampı yapmaya uygundur.

Yuvacık Samanlı Dağlarının eteklerinde İzmit Körfezine kadar uzanmaktadır. Dağları: Samanlı Dağları, Hamza Dağı, Beş kayalar, Karadağdır. Akarsuları: Kirazdere, Sıcakdere, Soğukdere, kazandere ile şelale ve gölleriyle su kaynağı bakımından zengindir. Nitekim su kaynaklarının bol olması sebebiyle Yuvacık Barajı Kirazdere üzerinde 1997 yılında tamamlanarak Kocaeli ve çevresinin 2020 yılına kadar su ihtiyacını karşılayacak kapasitededir.

Bitki örtüsü: Samanlı Dağlarının eteklerinde olması nedeniyle orman ve yeşil alan bakımından zengindir. Sık ve nemcil ormanlarla kaplıdır.Bu ormanlarda kayın, gürgen kestane, meşe ve yüksek kesimlerde iğne yapraklı ağaçlarla örtülüdür. İklimi: Alt kısımlarda ılıman iklim, dağlık ve yüksek kesimlerde sert iklim hakimdir. Yazlar sıcak ve az yağışlı kışlar kar yağışlı ve soğuk geçer.

Yuvacık´ın çevresini saran dağları, tepeleri, akarsularıi ormanları, yayları ve Yuvacık Barajı çevresindeki alabalık tesisleri, turistlik tesisler ve ormanların içindeki piknik alanları, çay bahçeleri ile yerli ve yabancı turizmin ilgi duyduğu merkez haline gelmiştir. Son yıllarda ilimizin turizm kenti haline gelmesi için belediyeler, odalar, sivil toplum kuruluşları büyük gayret sarf ederkenbu ihtiyacı yıllar önce gören Yuvacıklılar herkesin bu bölgeden istifade etmesini bekliyorlar. Yuvacık´taki tabii ve doğal güzellikler belediyemizin girişimleriyle beldemizdeki geniş coğrafyaya büyük ilgi duyulmaktadır.

Ballıkayalar Vadisi kireç taşlarının erimesi sonucu gelişen jeomorfolojik şekilleri ile karstik bir boğazdır.

Samanlı Dağlarının eteklerinde ve Yuvacık Barajı çevresinde temiz havası, dağları, akarsuları, Dereleri, Irmakları, Yaylaları, Yuvacık Barajı ve Çevresindeki alabalık tesisleri, Turistik tesisler, Ormanlık ve Dere kenarlarındaki Piknik alanları ve Çay bahçeleri ile dört mevsimi aynı anda tüm güzellikleri ile yaşandığı bir bölgedir .

Sıcak Yaz aylarında serin sularıyla, ıfıl ıfıl esen rüzgarları hissederek doğayla iç içe stres atarak, özgürce Dere Kenarı İdeal Mekanlarda gezmenin tadına doyum olmaz Kiremitte Alabalığın tadına doyum olmaz Doğal Alabalık gezebileceğiniz mekanları içinde barındıran, damak tadını iyi bilenlerin, doğayla iç içe özgürce gezmenin zevkine varmak isteyenlerin tercih ettiği adres Yuvacık olmuştur. Yuvacık Kocaeli ve çevresinin ilgi duyduğu bir bölge haline gelmiştir.

Yuvacık Barajı ve Kiraz Dere üzerindeki tesisler ve piknik alanlarında yemeğinizi yedikten sonra dere kenarında yüzerek serinleyebileceğiniz ideal ve yaşanacak mekanlar... Yuvacık tam anlamıyla doğanın tüm güzelliklerini içinde barındıran bir bölge haline gelmiştir. Dağların zirvesinden, Yaylalardan Yuvacığı ve İzmit Körfezini izlerken, temiz hava ve cıvıl cıvıl öten kuş sesleri, tabiatın o güzel kokusu ile rahatlıkla yorgunluğunuzu atabilirsiniz.
 
Üst Alt