Ana sayfa
Forumlar
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Neler yeni
Yeni mesajlar
Son aktiviteler
Giriş yap
Kayıt ol
Neler yeni
Ara
Ara
Sadece başlıkları ara
Kullanıcı:
Yeni mesajlar
Forumlarda ara
Menü
Giriş yap
Kayıt ol
Install the app
Yükle
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Sağlıklı yaşam
Çocuk Sağlığı
Bebeklere bal yedirmeyin..
JavaScript devre dışı. Daha iyi bir deneyim için, önce lütfen tarayıcınızda JavaScript'i etkinleştirin.
Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz..
Tarayıcınızı güncellemeli veya
alternatif bir tarayıcı
kullanmalısınız.
Konuya cevap cer
Mesaj
<blockquote data-quote="Elifgül" data-source="post: 34952" data-attributes="member: 1043"><p><span style="font-size: 12px"><strong>Bala Avrupa Birliği kriteri geliyor. Bu kapsamda ''bebeklere bal yedirmeyin'' uyarısı, etiketlerde yer alacak.</strong></span></p><p> </p><p><span style="font-size: 12px">Sağlık Bakanlığı’nın ve doktorların alerjin maddeleri içermesi nedeniyle bir yaşından küçük bebeklere bal yedirilmemesi uyarısı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca etiketlere taşınacak.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanarak görüşe açılan bal tebliği taslağına göre, bal etiketlerinde ''1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemelidir'' ifadesi yer alacak.</span></p><p><span style="font-size: 12px">AB'ye uyum çerçevesinde hazırlanan taslağa göre bala gıda katkı maddeleri de dahil olmak üzere dışarıdan hiçbir madde katılamayacak. Bal doğal bileşiminde bulunmayan organik ve/veya inorganik maddelerden ari olacak. Bala hiç bir katkı maddesi ve aroma verici katılmayacak.</span></p><p> </p><p> </p><p><span style="font-size: 12px">Fırıncılık balı dışında bal, bala ait olmayan yabancı tat ve kokuda, fermantasyonu başlamış, asitliği yapay olarak değiştirilmiş veya içerdiği doğal enzimleri parçalayacak ya da önemli düzeyde inaktive edecek şekilde ısıtılmış olmayacak.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Filtre edilmiş bal ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla yabancı organik veya inorganik maddelerin ayrılması sırasında kaçınılmaz olan kayıplar dışında balda polen veya diğer bala özgü bileşenler uzaklaştırılamayacak.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Bal, Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliğinde yer alan şekerleri içermeyecek.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Balın tadı ve aroması, balın kaynağına ve üretildiği bitkinin türüne bağlı olarak değişmekle birlikte, bal kendine özgü koku ve tada sahip olacak.) Balın rengi su beyazından koyu amber renge kadar değişebilecek.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Temel petekte balmumunun doğal yapısında bulunmayan, parafin, serezin, iç yağı, reçine, oksalik asit gibi organik maddeler ile ağartıcı maddeler gibi inorganik maddeler bulunmayacak.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Etiketinde orijin aldığı çiçek, bitki, bölge veya coğrafya belirtilen ballara filtre bal ilave edilmeyecek. Petekli ballarda, peteğin en az yüzde 80'i sırlanmış olması gerekecek.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Etiketinde botanik orijini belirtilen ballarda, balların bu özellikleri polen analizi ile uyumlu olacak.</span></p><p> </p><p><span style="font-size: 12px">ETİKETLERDE YER ALACAK</span></p><p> </p><p><span style="font-size: 12px">Bal etiketlerinde de ''1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemelidir'' ifadesi yer alacak.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Çerçeveli balda net miktarda çerçeve ağırlığı dahil edilmeyecek. Çerçevelere arıcıların işletme tescil numaraları yazılacak. Etikette balın orijini, salgı balı veya çiçek balı olduğu, bal ifadesinin yanında aynı punto ile belirtilecek.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Etikette balın hasat yılı, üretim tarihi olarak balın ambalajlandığı tarih, dolum/paketleme tarihi olarak ifade edilecek.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Filtre edilmiş ballar ve fırıncılık balları hariç olmak üzere, balın botanik kaynağı belirli ise ve bal bu kaynağa ait duyusal fiziksel, kimyasal ve mikroskopik özellikleri belirgin şekilde taşıyorsa, ürün ismi, ''ayçiçeği balı, ıhlamur balı'' gibi orijin aldığı çiçek veya bitkinin adı ile desteklenebilecek.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Filtre edilmiş ballar ve fırıncılık balları hariç olmak üzere, bala üretildiği bölgenin florasına ait özellikleri belirgin şekilde taşıdığı sürece o bölgenin bölgesel, coğrafi ve topografik adı ürün ismi ile birlikte kullanılabilecek.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Fırıncılık ballarının etiketinde ''sadece pişirme amaçlı'' ifadesi ürün ismine yakın ve kolayca görülebilir bir şekilde yer alacak.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Hammadde ambalajı üstünde Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olan işletme hammaddenin kaynağına işaret edecek ''Türk-Vet sistemi''nden alınan işletme numarası bulundurulacak.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Ballar paketleme, dolum noktasından tüketiciye ulaştırılana kadar tüm aşamalarda temiz ve kuru yerlerde kokulardan ari biçimde, doğrudan güneş ışığından korunacak ve 25 dereceyi aşmayacak şekilde muhafaza edilecek.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Ballarda pestisit kalıntı miktarları ile veteriner ilaç kalıntıları, Türk Gıda Kodeksi Pestisit Kalıntıları ve Veteriner İlaç Kalıntıları Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olacak.</span></p><p> </p><p><span style="font-size: 12px">ÜÇ AYLIK UYUM SÜRECİ</span></p><p> </p><p><span style="font-size: 12px">Halen faaliyet gösteren ve tebliğ kapsamındaki ürünleri üreten ve satan işyerlerine tebliğin yayımı tarihinden itibaren 3 aylık uyum süreci tanındı, buna göre üretici ve işyerleri tebliğin yayımından 3 ay sonra söz konusu hükümlere uymak zorunda olacak.</span></p><p> </p><p><span style="font-size: 12px">BEBEKLERİ ZEHİRLEYEBİLİR</span></p><p> </p><p><span style="font-size: 12px">Uzmanların verdiği bilgiye göre, arılar bal yapmak için nektar toplarlarken botulizm bakteri sporlarını da beraber alıp farkında olmadan bal yapımında kullanabilirler. Yetişkinlerde bu balın yenmesi sorun yaratmaz. Gerek vücudun savunma sistemi gerekse midenin asitli ortamı, bu bakterinin zarar vermesine müsaade etmezler. Bebeklerde ise hem savunma sistemi yeterli gelişmemiştir, hem de mide hala ancak anne sütünü hazmedebilecek durumdadır. Yetişkinlerin aksine bebeklerin sindirim sisteminde botulizm sporlarını kontrol eden ve bakterinin çoğalmasını ve zehir üretmesini önleyen faydalı bakteriler henüz gelişmemiştir.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Bu bakteri bebeklerde botulizm adı verilen tehlikeli bir zehirlenmeye neden olabilir. Zehirlenen bebek nefes alma ve yutkunma zorluğu çekebilir, kol, bacaklar ve boyunda güçsüzlük ortaya çıkabilir, durum çok ciddi sonuçlara yol açabilir.</span></p><p><span style="font-size: 12px">Bir yaşını geçmiş çocuklara balın bir zararı olmazken, bu nedenlerle doktorlar tarafından 12 aylıktan daha küçük bebeklere bal yedirilmemesi tavsiye ediliyor.</span></p><p></p><p><span style="font-size: 12px">Alıntı..</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Elifgül, post: 34952, member: 1043"] [SIZE=3][B]Bala Avrupa Birliği kriteri geliyor. Bu kapsamda ''bebeklere bal yedirmeyin'' uyarısı, etiketlerde yer alacak.[/B][/SIZE] [SIZE=3]Sağlık Bakanlığı’nın ve doktorların alerjin maddeleri içermesi nedeniyle bir yaşından küçük bebeklere bal yedirilmemesi uyarısı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca etiketlere taşınacak.[/SIZE] [SIZE=3]Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca hazırlanarak görüşe açılan bal tebliği taslağına göre, bal etiketlerinde ''1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemelidir'' ifadesi yer alacak.[/SIZE] [SIZE=3]AB'ye uyum çerçevesinde hazırlanan taslağa göre bala gıda katkı maddeleri de dahil olmak üzere dışarıdan hiçbir madde katılamayacak. Bal doğal bileşiminde bulunmayan organik ve/veya inorganik maddelerden ari olacak. Bala hiç bir katkı maddesi ve aroma verici katılmayacak.[/SIZE] [SIZE=3]Fırıncılık balı dışında bal, bala ait olmayan yabancı tat ve kokuda, fermantasyonu başlamış, asitliği yapay olarak değiştirilmiş veya içerdiği doğal enzimleri parçalayacak ya da önemli düzeyde inaktive edecek şekilde ısıtılmış olmayacak.[/SIZE] [SIZE=3]Filtre edilmiş bal ile ilgili hükümler saklı kalmak kaydıyla yabancı organik veya inorganik maddelerin ayrılması sırasında kaçınılmaz olan kayıplar dışında balda polen veya diğer bala özgü bileşenler uzaklaştırılamayacak.[/SIZE] [SIZE=3]Bal, Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliğinde yer alan şekerleri içermeyecek.[/SIZE] [SIZE=3]Balın tadı ve aroması, balın kaynağına ve üretildiği bitkinin türüne bağlı olarak değişmekle birlikte, bal kendine özgü koku ve tada sahip olacak.) Balın rengi su beyazından koyu amber renge kadar değişebilecek.[/SIZE] [SIZE=3]Temel petekte balmumunun doğal yapısında bulunmayan, parafin, serezin, iç yağı, reçine, oksalik asit gibi organik maddeler ile ağartıcı maddeler gibi inorganik maddeler bulunmayacak.[/SIZE] [SIZE=3]Etiketinde orijin aldığı çiçek, bitki, bölge veya coğrafya belirtilen ballara filtre bal ilave edilmeyecek. Petekli ballarda, peteğin en az yüzde 80'i sırlanmış olması gerekecek.[/SIZE] [SIZE=3]Etiketinde botanik orijini belirtilen ballarda, balların bu özellikleri polen analizi ile uyumlu olacak.[/SIZE] [SIZE=3]ETİKETLERDE YER ALACAK[/SIZE] [SIZE=3]Bal etiketlerinde de ''1 yaşından küçük çocuklara bal yedirilmemelidir'' ifadesi yer alacak.[/SIZE] [SIZE=3]Çerçeveli balda net miktarda çerçeve ağırlığı dahil edilmeyecek. Çerçevelere arıcıların işletme tescil numaraları yazılacak. Etikette balın orijini, salgı balı veya çiçek balı olduğu, bal ifadesinin yanında aynı punto ile belirtilecek.[/SIZE] [SIZE=3]Etikette balın hasat yılı, üretim tarihi olarak balın ambalajlandığı tarih, dolum/paketleme tarihi olarak ifade edilecek.[/SIZE] [SIZE=3]Filtre edilmiş ballar ve fırıncılık balları hariç olmak üzere, balın botanik kaynağı belirli ise ve bal bu kaynağa ait duyusal fiziksel, kimyasal ve mikroskopik özellikleri belirgin şekilde taşıyorsa, ürün ismi, ''ayçiçeği balı, ıhlamur balı'' gibi orijin aldığı çiçek veya bitkinin adı ile desteklenebilecek.[/SIZE] [SIZE=3]Filtre edilmiş ballar ve fırıncılık balları hariç olmak üzere, bala üretildiği bölgenin florasına ait özellikleri belirgin şekilde taşıdığı sürece o bölgenin bölgesel, coğrafi ve topografik adı ürün ismi ile birlikte kullanılabilecek.[/SIZE] [SIZE=3]Fırıncılık ballarının etiketinde ''sadece pişirme amaçlı'' ifadesi ürün ismine yakın ve kolayca görülebilir bir şekilde yer alacak.[/SIZE] [SIZE=3]Hammadde ambalajı üstünde Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı olan işletme hammaddenin kaynağına işaret edecek ''Türk-Vet sistemi''nden alınan işletme numarası bulundurulacak.[/SIZE] [SIZE=3]Ballar paketleme, dolum noktasından tüketiciye ulaştırılana kadar tüm aşamalarda temiz ve kuru yerlerde kokulardan ari biçimde, doğrudan güneş ışığından korunacak ve 25 dereceyi aşmayacak şekilde muhafaza edilecek.[/SIZE] [SIZE=3]Ballarda pestisit kalıntı miktarları ile veteriner ilaç kalıntıları, Türk Gıda Kodeksi Pestisit Kalıntıları ve Veteriner İlaç Kalıntıları Yönetmeliğinde yer alan hükümlere uygun olacak.[/SIZE] [SIZE=3]ÜÇ AYLIK UYUM SÜRECİ[/SIZE] [SIZE=3]Halen faaliyet gösteren ve tebliğ kapsamındaki ürünleri üreten ve satan işyerlerine tebliğin yayımı tarihinden itibaren 3 aylık uyum süreci tanındı, buna göre üretici ve işyerleri tebliğin yayımından 3 ay sonra söz konusu hükümlere uymak zorunda olacak.[/SIZE] [SIZE=3]BEBEKLERİ ZEHİRLEYEBİLİR[/SIZE] [SIZE=3]Uzmanların verdiği bilgiye göre, arılar bal yapmak için nektar toplarlarken botulizm bakteri sporlarını da beraber alıp farkında olmadan bal yapımında kullanabilirler. Yetişkinlerde bu balın yenmesi sorun yaratmaz. Gerek vücudun savunma sistemi gerekse midenin asitli ortamı, bu bakterinin zarar vermesine müsaade etmezler. Bebeklerde ise hem savunma sistemi yeterli gelişmemiştir, hem de mide hala ancak anne sütünü hazmedebilecek durumdadır. Yetişkinlerin aksine bebeklerin sindirim sisteminde botulizm sporlarını kontrol eden ve bakterinin çoğalmasını ve zehir üretmesini önleyen faydalı bakteriler henüz gelişmemiştir.[/SIZE] [SIZE=3]Bu bakteri bebeklerde botulizm adı verilen tehlikeli bir zehirlenmeye neden olabilir. Zehirlenen bebek nefes alma ve yutkunma zorluğu çekebilir, kol, bacaklar ve boyunda güçsüzlük ortaya çıkabilir, durum çok ciddi sonuçlara yol açabilir.[/SIZE] [SIZE=3]Bir yaşını geçmiş çocuklara balın bir zararı olmazken, bu nedenlerle doktorlar tarafından 12 aylıktan daha küçük bebeklere bal yedirilmemesi tavsiye ediliyor.[/SIZE] [SIZE=3]Alıntı..[/SIZE] [/QUOTE]
Adı
İnsan doğrulaması
Günün ilk namazı hangi namazdır
Cevap yaz
Ana sayfa
Forumlar
KÜLTÜR,EDEBİYAT MİZAH
Sağlıklı yaşam
Çocuk Sağlığı
Bebeklere bal yedirmeyin..
Üst
Alt