• Forumda Rüya yorumu YAPILMIYOR! Mesaj göndermeyiniz! Mesajınız silinir!

Banyo yapmak gusül yerine geçer mi ?

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Banyo yapmak gusül yerine geçer mi ? Niyet etmeden gusül abdesti alsam caiz midir?
Soru

Gusül abdesti kastı olmaksızın banyo yapmak veya serinlemek için duş almakla abdest alınmış olunur mu?
Cevap
Bismillahirrahmanirrahim
Kişi gusül abdesti kastı olmaksızın banyo yaptığında veya serinlemek için duş aldığında ağzına-burnuna su ulaşmış ve vücudunda kuru bir yer kalmamış ise guslün farzları yerine gelmiş olacağından gusül abdesti almış sayılır. Çok dikkat edilmesi gereken nokta; yıkanırken ağızımızn iyice çalkalanmış olması ve burnumuza su çekip aynı şekilde temizlemiş olmamızdır.

Çünkü Hanefi mezhebine göre gusülde niyet şart olmayıp guslün sünnetlerindendir. Fakat gusle niyet edilmesi sevaba vesiledir. Temizliğin bir ibadet sayılmasına sebeptir.

Ayrıca Malikîler ile Şafiîlere göre gusülde niyet, farzdır. Hanbelîlere göre de bu niyet, guslün sahih olmasının şartıdır. Bu sebeple ihtilaftan kurtulmak için gusülsüzlüğü gidermek, namaz gibi ibadetleri yerine getirmek maksadı ile gusül edildiği, boy abdesti esnasında hatırlanmalıdır. Yani cünüpsek, banyoya girerken gusül abdesti alma niyetimiz olmalı veya banyoda içimizden gusül abdestine niyet etmeliyiz.

Böyle bir banyo veya duşun sonrasında uygun olan, abdestliymiş gibi hareket etmeyip sünnet üzere namaz abdestinin alınmasıdır.

Sonuç olarak;
Niyet gusül abdestinin sünneterindendir.

Önemli olan farzlarını yerine getirmektir yani;
– Bir kere ağza dolu dolu su vermek,
– Bir kere burna sertçe su çekmek,
– Bir kere de bütün vücudu yıkayıp, temizlemek. Ağzı, burnu ve bütün bedeni en az bir kere yıkamak farzdır.

Gusül abdesti almak çok kolaydır. Şöyle ki, duşun altına girip, ağzına, burnuna su verip bütün vücudunu baştan ayağa yıkayan, ıslatan gusletmiş olur. Meselâ yazın, denize dalıp, çıkarken de ağzına burnuna su alan gusletmiş olur.

Guslü dar ve geniş zamanda olmak üzere iki türlü almak mümkündür:
1 – Suyun azlığı, soğukluğu, vaktin müsaadesizliği gibi hallerde, acele olarak yapılan gusülde evvelâ ön ve arka taraftaki kirler giderilir. Sonra üç defa ağıza, üç defa buruna su çekilerek içlerinde kuru yer kalmaması te’min edilir. Bundan sonra da baştan, sağ ve sol omuzlardan dökülen su ile bedenin tamamı yıkanıp ıslatılır. Kuru yer kalmadığı anda, gusül yapılmış olur. Bu, dar ve sıkışık anlarda ve sadece guslün farzları yerine getirilerek yapılan gusüldür.

2 – Müsait zaman ve mekânda yapılan gusülde ise, yine edeb yerleri yıkandıktan sonra, evvelâ, namaz abdesti gibi güzelce bir abdest alınır. Önce baştan, daha sonra ise sağ ve sol omuzlardan sıra ile üçer defa su dökülür. Her döküşte bedenin tamamı bir güzel ovalanır, mânevî kirlerin yanında maddî kirlerden de temizlenmeye çalışılır. Bu arada vücutta iğne ucu kadar kuru yer kalmamasına itina gösterilir. En sonunda da, kirli suların döküldüğü yere basan ayaklar, son olarak tekrar yıkanıp çıkılır. Guslün her iki halinde de, şart ve farz olanı ağız ve burun içi ile bedenin tamamında kuru yer kalmamasıdır. Bu yapıldıktan sonra, gusül yerine getirilmiş, mânevî ve maddî temizliğe kavuşulmuş olunur.

Gusül abdesti nasıl alınır??
 
Üst Alt