Bahar yorgunlığuna karşı önlemler

vaveyla

Çalışkan Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
26 Şubat 2011
Mesajlar
503
Tepkime puanı
10
Bahar ayının gelişi kimimize enerji ve canlanma hissi verirken; kimimizde de halsizlik, yorgunluk hissi, eklem ağrıları, uykuya eğilim, mutsuzluk ve dikkat dağılımı gibi sıkıntılara sebep olabilir.

Bahar aylarının gelmesi ve Havaların ısınmasıyla birlikte birçok kişi eklem ağrılarından, halsizlikten, sürekli uyku isteğinden bahsediyor ve bu da bahar yorgunluğu olarak isimlendiriliyor.

Baharın gelmesiyle Beslenmenizde yapacağınız bazı değişikliklerle bahar yorgunluğunu üzerinizden rahatça atabilirsiniz.Baharda artan stresi azaltmak için B grubu vitaminleri yönünden zengin gıdaları mutlaka tüketmelisiniz. Tam tahıllı ekmekler, kuru baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri gibi ürünleri bolca tüketmeniz gerekmektedir.

Öğün sayımızı artırmak, sindirim sistemimizin zorlanmaması için çok önemli olacaktır. Öğün araları 2.5-3 saat arayla olmalı, uzun süre aç kalınmamalı ve birden yemeğe yüklenilmemelidir.

Günde en az 14 bardak su tüketilmesi gerekmektedir.Günlük sıvı tüketiminin artırılması, baharda değişen hormonal ve çevresel etkilerin vücudumuzda yaratacağı şişkinliği azaltacağından oldukça önemli yer taşımaktadır.

Asitli içecekler vücudumuzdaki şişkinliği arttıracaktır dikkat edilmeli daha az tüketme yoluna gidilmelidir bu içecekleri.Bu içecekler yerine ayran bol bol su ve taze sıkılmış meyve suyu içmeye özen göztermelisiniz.

Yorgunluktan korunmak için başka neler yapılabilir?
Eğer altta başka bir hastalık yoksa yorgunluktan korunmak için alınabilecek bazı önlemler bulunuyor. Yorgunlukla baş edebilmek için öncelikle enerjinin doğru kullanılmasının öğrenilmesi gerekir.

Çalışma ve dinlenme periyotlarımızı ayarlamalıyız. Kısa ve sık dinlenme aralıkları yorgunluğun ortaya çıkmasını önleyebilir. Çalışırken vücut mekaniklerini doğru kullanarak kas ağrılarını engelleyebiliriz. Çalışma ortamının iyi havalandığından emin olmalıyız.

Çok sıcak veya çok soğuk ortamlar vücudumuza ekstra bir stres yaratır. Ortam havasındaki sigara dumanı veya zararlı gazlar solunan havadaki oksijen miktarını azaltacaktır. Vücudun ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri yeterli miktarda almaya çalışmalıyız. Özellikle B ve C vitaminleri, potasyum ve çinko içeren besinler önemlidir. Yeterli düzeyde karbonhidrat alımı yorgunluktan korunmada önemlidir. Vücut enerjisinin yüzde 50-60'ını karbonhidratlardan sağlanmaktadır.

Rafine edilmemiş karbonhidratların tüketimine ağırlık vermeliyiz. Bunlar taze meyve ve sebzelerde, tam buğday ekmeği ve tahıllarda bulunan karbonhidratlardır. Protein dokularımızın temel taşı olduğundan diyetimizde yeterli düzeyde proteine yer vermeliyiz. Yorgunluğu gidermek için içilen kahve ve çay uyarıcı etkisi sebebiyle başlangıçta enerjiyi arttırıyor gibi görünse de aslında yorgunluğu maskelemektedir.

Bahar yorgunluğu ile karıştırılabilecek psikiyatrik sorunlar
Bahar yorgunluğu dendiğinde genel olarak isteksizlik, yorgunluk, bitkinlik hali, yataktan kalktığında tutukluk gibi bir takım belirtilerden söz ediliyor. Ama bu belirtiler başka psikiyatrik sorunları maskeliyor olabilir.

Yorgunluk uzuyor ve kişinin gündelik işlevlerini bozuyorsa, ya da okul veya işyerindeki performansını engelliyorsa artık onu bahar yorgunluğu diye geçiştirmemek gerekiyor. Elbette bu durumun ortaya çıkmasında mevsimlerin, ışığın, ısının rolü var. Ama bahar yorgunluğu diye geçiştirildiği takdirde tedavisi gecikebilecek bazı psikiyatrik durumlar da var. Sadece psikiyatrik değil, hem bedensel hem ruhsal belirtilerle giden başka durumları da unutmamak gerekli. Onun için bahar yorgunluğu deyip geçmesini beklemek yerine bu hastalıklar konusunda farkındalığın artması önemli.

Uzun süren yorgunluklarda, en başta depresyon, daha sonra, kaygı bozuklukları, demans, eşzamanlı alkol ve/veya madde kullanımı, birincil uyku bozuklukları, yeme bozuklukları, hatta şizofreninin bile tanılar arasında düşünülüp dışlanması gerekiyor. Bir de, toplumda daha az bilinen, esas olarak fonksiyonel bedensel belirtilerle giden, eskiden “nevrasteni” tanısı altında ele alınan bazı rahatsızlıklar var. Bunların başında da fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu geliyor.
 
Üst Alt