Allah hayırlı ana baba versin...

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Çocukların kendilerine mahsus hususi dünyaları, geniş hayalleri vardır. Kalpleri henüz günah kirleri ile sâfiyetini kaybetmemiştir. Ruhları bembeyaz bir kâğıt gibi her türlü nakışı işlemeye müsaittir. Gözlerini dünyaya yeni açan bu masum varlık, bize en büyük İlahî bir emanettir. Bu emaneti ihmal etmek ise en büyük hıyanettir!..

Çocuk, daha erken yaşlarda çevresini taklitle hayata başlar. Taklit ettiği şeyler ne kadarmükemmel, ne kadar İslamî yaşayışa uygun olursa, edineceği alışkanlıklar da o derece mükemmel ve İslamî olur. [/I]


Doğan çocuğun kulağına ezan okumanın sünnet oluşunda derin hikmetler vardır. Bu belki telkinde ilk merhaledir.

Ailenin İslamî bir hayat yaşaması, çocuğun yetişmesinde en tesirli unsurdur. Bu hususu dikkate alarak ebeveynin, küçük de olsa şahsî kusurlarını çocuklarından gizlemesi, onlara kötü örnek olmaması gerekir. Misafir kabul etmek istemediği zaman çocuğuna, "Kapıya git, babam evde yok, de." diyen baba, evladını yalancılığa ve sahtekârlığa alıştırdığının farkında mı?.. Çocuk terbiyesi hususunda başvurulması gereken yolları şöylece sıralamak mümkündür:

Çocuğa daha küçük yaşlarda yavaş yavaş birtakım dinî telkinler yapılmalıdır. ALLAH ve Peygamber sevgisi çeşitli vesilelerle kalbine yerleştirilmelidir. Bunu temin etmek için imanla ilgili vecize ve metinler ezberletilebilir. Bunlar hayat boyunca çocuğun ruhunda derin izler bırakır.

5-6 yaşından itibaren Kur' an-ı Kerim öğretilmeye başlanmalı, bazı sûreler ezberletilmelidir. 7 yaşından itibaren dinin amelî vecibeleri öğretilmeli, tatbikine gidilmeli. Bunun başında namaz gelir.


Bugün çocukların elinde dolaşan kitaplar, İslamî terbiye ve ruhtan çok uzak, ahlaksızlığı, anarşiyi teşvik eden eserlerdir. Bunların yerine İslamî kahramanlık destanları, mertlik, fedakârlık gibi ulvî duyguları telkin edecek eserler verilmelidir. Çocuk okumalı ki soru sorsun.

Çocuğun hareket tarzı üzerinde arkadaşın mühim tesiri malumdur. İyi örnek olabilecek çocuklarla gezmeli, oynamalı. Bazen iyi bir arkadaş; ana-baba, öğretmen kadar hatta daha fazla gençlerin hayatına müessir olur.


Çocuğun yaşı biraz ilerleyince ona bir şahsiyet vermek gayesi ile konferanslara, dinî sohbetlere götürmekte fayda vardır.

Çocuğu dövmek, onu terbiye etmek yerine onu ya aptallaştırır ya da korkunç bir adam haline getirerek isyan etmesine sebep olur. Zaten ileride işe yarayacak olan çocuk yaramaz olur. Yaramaz olması zekâsının alametidir.

Çocuk masumdur HAYIRSIZ ÇOCUK YOKTUR. ALLAH HAYIRLI ANA-BABA VERSİN
 
Üst Alt