Alakadın oyunu

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
ALAKADIN OYUNU

Oyunda iki kız yöresel şalvar takım giyip gelin olur, iki kız erkek pantolonu ve gömleği giyip saçlarını toplayarak şapkaların altında saklar ve yüzlerini boya ile bıyık sakal yaparak oğlan olur. Ayrıca köyün yaşlı ve yetenekli iki kadını eski kadını eski pantolon ve şapka veya kepenek giyerek çoban olurlar. Çobanların sırtlarına çıngırak takılır.Düğünün başında bu kişiler oyundaki rollerine göre giyinirler. İr yerde toplaşırlar ve topluca gelin, oğlan ve çoban kıyafetiyle düğün yerine gelirler. Düğün alanının ortasına gelir ve gelinlerden biri yere çömelir. Oğlanın biri onun başına gelerek dikilir. Çoban ise gelini kendine almak için mani söyler

Karım karım yağlarım var

Gezilmedik köylerim var

Sıra sıra altınım var

Sürü sürü hayvanların var


Gülüm kurutmam seni

Suda çürütmem seni

Senelerdir görmesem

Yine unutmam seni


Diyerek kendini beğendirmeye çalışır. Ayrıca maniler söyler. Manileri dinleyen oğlan gelini unutur. Ve çoban gelini kapar. Oğlan gelini geri almaya çalışır. Diğer gelin-oğlan ikilisi de çobanla aynı oyunu sürdürürler, bundan sonra yöresel türküler eşliğinde gelinler,oğlanlar ve çobanlar oynarlar. Oğlan olan kızlar düğündeki kadınları sırasıyla oyuna çıkarıp oynatır.

KÖY SEYİRLİK OYUNLARI

Köylü Tiyatrosu" adı ile de bilinen köy seyirlik oyunları düğünlerde, bayramlarda ya da yılın belirli günlerinde köylülerimizin genellikle "oyun yapma", "oyun çıkarma" adı altında yapılan oyunlardır.Köylerimizde genelde oynan oyun için seçilen yer düğün alanıdır. Köylerde oyunu iyi bilen kişi ve kişiler vardır. Bu oyunları çok bilen veya devamlı oynayan kişinin yönetiminde oyuncular belirlenir ve roller dağıtılır. Oyuncuların kostümleri hazırlanır. Oyunda seyirci oyuncu iç içedir. Oyunun sonunda oyuncular seyircileri oyuna kaldırılır.

 
Üst Alt