Aksaray Sarıyahşi İlçesi

Turab

Teknik Ekip
Yönetici
Admin
Katılım
22 Şubat 2011
Mesajlar
7,015
Tepkime puanı
423
Sarıyahşi İlçesinin Tarihçesi
Sarıyahşi İlçesinin kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemektedir. İbrahim Hakkı Konyalı’nın “Abideleri ve Kitabeleri ile Şereflikoçhisar Tarihi” adlı eserinde yer alan bilgilere göre; Sarıyahşi’nin XIII. yüzyıl ortaları ile XIV. yüzyıl başlarında kurulduğu anlaşılmaktadır. Oymaklar önce şu an Kırşehir sınırları içindeki Rumkuş adlı mevkiden Sarıyahşi yaylasına yerleşmişlerdir. Sonrada bugünkü ilçenin bulunduğu yere yerleşerek burada Sarıyahşi köyünü kurmuşlardır. Sarıyahşi yedi örenin ortasına kurulmuştur. Taşlı Ören mevkiinde Grekçe yazılı bir mezar taşı bulunmuştur. Kurtuluş mahallesinde Selçuklu Caminin tamiri esnasında cami önünde mermerden yapılı bir aslan başı ve kiliselerde kullanılan uzun mermerler gibi bazı mimari parçalara rastlanmıştır.

Yörede MÖ.323'de Büyük İskender İmparatorluğu, 632'de Bizans imparatorluğu hâkimiyetini devam ettirmiştir. Malazgirt Savaşı'ndan (1071) sonra,1096'da Selçukluların egemenliğine girmiş, 1356 yılında Türk beyliklerinin kuruluşuna kadar Selçuklular hâkimiyetini sürdürmüştür.1481 yılında da Osmanlı topraklarına katılmıştır. Sarıyahşi, Ankara İli Şereflikoçhisar İlçesine Bağlı Kasaba iken, 15.06.1989 tarih ve 3587 Sayılı Kanun ile İl olan Aksaray’a bağlanarak İlçe statüsünü kazanmıştır.

Coğrafi Konumu
İlçe, İç Anadolu Bölgesinin Kızılırmak bölümünün güneyinde, Hirfanlı Baraj Gölünün 5 Km yakınındadır. Kuzeyinde Kırşehir İli, Doğusunda Agaçören İlçesi, Batısında Ankara İline bağlı Evren ve Şereflikoçhisar İlçeleri bulunmaktadır. İlçenin yüzölçümü toplam 224 km2 olup, rakımı 870 m dir. İlçede İç Anadolu’ nun tipik karasal iklimi hüküm sürmekle beraber, Hirfanlı Baraj Gölünün etkisi ile kışları ılıman, yazları kurak ve sıcak geçmektedir.

İlçede önemli bir orman varlığı bulunmamasına rağmen, bölgedeki diğer İlçelere göre daha ağaçlık durumda olup; dere ve akarsu yataklarında çoğunlukla kavak ve söğüt ağaçları ile kısmen de olsa meyve ağaçları mevcuttur. Aksaray Ağaçlandırma Başmühendisliği tarafından Sosyal Tesislerin bulunduğu alanda 10 hektarlık ağaçlandırma çalışması yapılmıştır. İlçe Merkezi ve Köylerimizde ağaçlandırma çalışmaları İlçemiz Köylere Hizmet Götürme Birliği ve Yerel İdare Kuruluşlarımız tarafından sürdürülmektedir.
 
Üst Alt