Akarsular

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Akarsular
Sinop akarsuları
Sinop, yağışlı bir bölge olduğundan her tarafta çay ve derelere rastlanır. Bu akarsular, yağmur ve kar sularıyla beslenir. Sular yağmur mevsiminde çoğalır, dereler kabarır. Yaz aylarında azalır ya da kurur.
Çay ve nehirler ulaşıma elverişli değildir. Yatakları taşlı, akışları hızlıdır. Sulamada ve orman ürünlerinin taşınmasında yararlanılır. Hepsi Karadeniz”e dökülür.
Başlıcaları şunlardır:
Gökırmak: Kastamonu”dan çıkar. Daday”da Ballıdağ eteklerinden inen sular, Daday Çayı”nı oluşturur. Bu çay Taşköprü”nün Gölveren kesimin¤de Kastamonu”nun içinden geçen bir suyla birleşerek Gökırmak adını alır. Gökırmak Boyabat Ovası”nı sular ve doğuda Kızılırmak”a karışır.
Kızılırmak: İlin güneydoğu sınırlarını çizer. Yurdumuzun en uzun nehri olan Kızılırmak, büyük kollarından Gökırmak”ı Sinop”tan alır.
Tepeçay: Sinop”un Türkeli ilçesi ile Kastamonu”nun Çatalzeytin ilçesi arasında sınır oluşturur. Denize döküldüğü yerde hayli genişler.
Ayardın Deresi: 1.000 m yükseltide Çatakgeriş Köyü yakınlarından doğar. Türkeli ilçe merkezinin hemen doğusundan denize dökülür. Uzunluğu 240 km. kadardır.
Ayancık Çayı: Küre Dağları”ndan kaynaklanan çok sayıda küçük derenin birleşmesinden oluşmuştur. Uzunluğu 90 km. kadardır, ilçe merkezin¤den denize dökülür.
Karasu Çayı: Küre Dağları”nda, Gündüzlü Ormanları”ndan doğar. Uzunluğu 80 km.dir. Sinop”un 8 km. batısından denize dökülür.
Çakıroğlu Çayı: Dıranaz Dağları”ndan doğar. Gerze-Sinop arasında Çakıroğlu yöresinde denize dökülür. Denize döküldüğü yerde küçük bir delta oluşturur.
Kanlı Çay: Uzunöz Dağları”nın eteklerinden doğar. Çok sayıda küçük kolu vardır. Çayağzı denilen yerde denize dökülür.
 
Üst Alt