Ağrı metoor çukuru

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
ağrı doğubeyazıt köyü büyük meteor doğubayazıt meteor ağrı doğubeyazıt fotoğraf ağrı doğubeyazıt km ağrı doğubeyazıt resimler ağrı doğubeyazıt meteor çukuru doğubeyazıttaki meteor çukuru, ağrı doğubeyazıta düşen göktaşı

Dünyada meteor çarpması sonucu oluşan 2. büyük çukur..
Aşağıda kısa sayılmayacak derlenmiş bilgiler mevcuttur.

Ağrı'daki dünyanın en büyük ikinci meteor çukurunun derinliği her geçen Gün biraz daha azalıyor. Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesindeki Gürbulak Gümrük Kapısı'na 2 kilometre uzaklıktaki meteor çukuru, 1892 yılında bölgeye düşen büyük bir göktaşının çarpması sonucunda oluştu.

Taşın çarpması ile oluşan 60 metre derinliğindeki meteor çukuru aradan geçen zaman diliminde rüzgar, Kar ve yağmurların taşıdığı kumlarla doldu, derinliği giderek azaldı. Yıllardır bölgeye gelen turistlerin de büyük ilgi gösterdiği meteor çukuru önceden 60 metre derinliğe sahipken, şu andaki derinliği ise 35 metre. Her yıl yaklaşık 8- 10 bin civarında turistin ziyaret ettiği meteor çukurunun ilk görünümünü kaybetmemesi için şu ana kadar bir çalışma yapılmadı. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın bu konuda bir proje hazırlamaya başladığı öğrenildi.

ALASKA'DAN SONRA DÜNYANIN İKİNCİ BÜYÜK METEOR ÇUKURU

Ağrı'nın Doğubayazıt ilçesi, dünyada büyüklük ve derinlik bakımından Alaska'dan sonra ikinci büyük meteor çukuruna sahip.
Dünyada Alaska'da düşen göktaşından sonra ikinci sırada bulunan meteor çukuru, Doğubayazıt Sarıçavuş köyü sınırları içinde ve kayalık bir alanda bulunmakta. Bundan yaklaşık 100 yıl önce (1880-1885 yıllarında) geceleyin birden düşen gök cismi 35 metre genişliğinde ve 60 metre derinliğinde bir çukur açmıştı. Çukurun açılması sırasında meydana gelen sarsıntı geniş bir alanda hissedilirken. o gecenin sabahında Gülveren köyünün kaynak suları bulanık akmış...

İl merkezi olan Doğubeyazıt 'a yaklaşık 42 km uzaklıkta Karakoyunlu'ya bağlı Korhan Yaylası sınırları içerisinde Küçük Ağrı dağının eteğinin bittiği yerde yer alan bu çukur 1892'de bir göktaşının düşmesiyle meydana gelmiş büyük bir çukurdur Dünyada büyüklük ve derinlik açısından Arizona'da bulunan Barringer Krateri'nden sonra 2 sırada gelir Genişliği 35 metre derinliği ise yaklaşık 60 metredir Çukurun etrafında bir çok işlenmiş taşa da rastlamak mümkündür Zengin doğa manzarasıyla ve dünyanın hiçbir yerinde rastlanılamayacak çiçek florasıyla bir renk cümbüşü olan bu yer aynı anda üç devleti görme imkanı sağlayan bir kavşakta bulunmaktadır Fakat günden güne moloz ve topraktan dolayı çukur eski derinliğini kaybetmektedir.
 
Üst Alt