32-ısparta ilindeki camiler

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Ulu (Kutlu Bey) Camisi

Isparta'da Isparta Çarşısı içerisinde bulunan Ulu Cami, kentin en eski camilerinden biri olup, Sultan I. Murat döneminde yararlılıklar göstermiş olan, Isparta’nın ilk Subaşısı Kutlu Bey tarafından yaptırılmıştır. Camiden söz eden bir vakfiyeden öğrenildiğine göre 1429’da bu cami bulunuyordu.

Caminin 1899 yılında onarımına gereksinim duyulmuş, çürüyen kısımlarının yenilenmesi için üst örtüsü açıldığında, tavanı taşıyan direklerin çürüdüğü görülmüş, bunun üzerine cami bütünü ile yıktırılmıştır. Sultan II. Abdülhamit’in tahta çıkışının 25.yılı anısına yeniden yapılması için çalışmalara başlanılmıştır. Bunun için de İstanbul Ayasofya’sına plan yönünden benzeyen bir cami yaptırılmasına karar verilmiştir. Caminin yapımına 1901 yılında Isparta mutasarrıfı Hüsnü Paşa’nın yardımıyla başlanmış, 1904 yılında tamamlanmıştır. Ne var ki bu cami 1914 yılında deprem sonucu yıkılmış, yalnızca köfeki taşından yapılmış duvarlarından bir bölümü ayakta kalabilmiştir. Bunun üzerine halkın maddi yardımı ile 1922 yılında bugünkü Ulu Cami yapılmıştır. Caminin kitabesi bulunmamaktadır.

Yeniden yapılan Ulu Cami kuzey-güney doğrultusunda, dikdörtgen planlı, üzeri ortada merkezi bir kubbe, bu kubbenin dört yanında elips şekilde, köşelerde de birer küçük kubbe ile örtülmüştür. Kadınlar mahfilinin üzeri ise ortada elips, köşelerde iki yanında birer küçük kubbe ile örtülüdür. İç mekanda üst örtüyü taşıyan sütunlar birbirlerine sivri kemelerle bağlanmış ve bunların üzerine oturan pandantiflerde üst örtüye geçiş sağlamıştır. Ana kubbenin yuvarlak kasnağı üzerinde de sekiz pencere açılmıştır.

Caminin ibadet mekanı doğu ve batı cephelerinde altta ve üstte beşer, güney cephesinde altı ve üstte dört, kuzey cephesinde de altta dört, üstte beş sivri kemerli pencerelerle aydınlatılmıştır. İçerisi kalem işi ve madalyonlarla bezenmiştir. Giriş ekseninin karşısında olan mihrap sivri kemerlidir.

Caminin kuzeybatı köşesinin batı ucunda, camiden ayrı ve köfeki taşından yapılmış olan minare, kare kaideli olup köşeleri üst kısmında pahlarla sekizgene dönüştürülmüş, yuvarlak gövdeli ve tek şerefelidir. Şerefe altı mukarnas dolguludur.
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Hızırbey Camisi

Hızırbey Camisi

İsparta Keçeci Mahallesi’nde bulunan Hızırbey Camisi’ni Hamidoğulları Devletinin kurucusu Feleküddin Dündar Bey’in ölümünden sonra yerine geçen oğlu Hızırbey 1312’de yaptırmıştır.

Isparta’nın en eski camilerinden biri olan Hızırbey Camisi kare planlı toprak damlı olarak yapılmıştır. Kesme ve moloz taş duvarlı caminin minaresi köfeki taşındandır. Caminin üst örtüsü 1881 yılında yıktırılmış, çatı biraz daha yükseltilmiş, 1887’de minaresi yenilenmiş, 1911 yılında bir onarım daha görmüştür. Cami son olarak Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1969 yılında bir kez daha onarılmıştır.
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
İplik Pazarı Camisi

İplik Pazarı Camisi

Isparta İplik Pazarı’nda bulunan bu camiyi Ispartalı zenginlerden Abdi Ağa 1562 yılında yapımını başlatmış ve cami 1569 yılında tamamlanmıştır. Caminin bulunduğu yerde İplik Pazarı kurulduğundan ötürü de İplikçi Camii olarak tanınmıştır. Sonraki yıllarda camiye ilaveler yapan Ispartalı Sadrazam Halil Hamid Paşa’dan ötürü de Halil Hamid Paşa Camisi olarak da isimlendirilmiştir.

Caminin ilk yapılışında binanın üstü tahta ile örtülmüş; ancak kurşun örtüsü olmadığından zamanla yıpranmış ve 1725 yılında onarılmıştır. Ayrıca 1782 yılında Sadrazam olan Halil Hamid Paşa tarafından caminin doğu ve batı tarafına birer yan bölüm eklenmiş, doğu yanına da köfeki taşından bir minare ve kitaplık yaptırılmıştır. Cami 1914 depreminde bütünüyle yıkılmış ve yerine bugünkü iki katlı cami yapılmıştır.

Caminin önündeki şadırvanı onarım sırasında Sadrazam Halil Hamid Paşa yaptırmıştır. Şadırvan beş sütunun taşıdığı yüksek bir kubbe ile örtülmüştür. Bu kubbenin altında su haznesi bulunmaktadır. Çiçekli tunç kubbe İstanbul’da dökülerek buraya getirilmiştir.
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Firdevs Paşa (Mimar Sinan) Camisi

Firdevs Paşa (Mimar Sinan) Camisi

Isparta Üzüm Pazarı civarında, Isparta’nın en eski camilerinden olan bu camiyi Kanuni Sultan Süleyman döneminde, Isparta Valisi Firdevs Paşa 1561 yılında yaptırmıştır. Kitabesi bulunmamakla beraber h.973 (1566) tarihli vakfiyesi bulunmaktadır.

Mimar Sinan’ın eserlerinin listesini veren Tezkiret-ül Bünyan, Tezkerat-ül Ebniye ve Tuhfet-ül Mimarin’de bu caminin ismi geçtiğinden Mimar Sinan’ın eseri olduğu anlaşılmaktadır. Sadrazam Halil Hamid Paşa (1736-1785) 1783 yılında camiyi onarmıştır. Bu onarım caminin özgün biçimini bozmamıştır. 1914 depreminden etkilenmiş, sütunları çatlamıştır.

Cami kare planlı ve tek kubbelidir. Kuzeyde beş kubbeli bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yerinin kuzeybatı köşesinde köfeki taşından tek şerefeli bir minareye yer verilmiştir. Caminin kuzey cephesinde birbirlerine sivri kemerlerle bağlanmış altı mermer sütunun taşıdığı beş bölümlü bir son cemaat yeri vardır. Sütun başlıklarından iki yandakiler Türk üçgeni, diğer dördü de mukarnas süslemelidir. Bugün bunların araları camekanlarla örtülmüştür. Son cemaat yerinin üzeri ortadaki bölüm çapraz tonozlu, iki yanlardakiler pandantifli sekizgen kasnaklı kubbelerle örtülüdür.

Caminin kuzey cephesindeki son cemaat yerinden ibadet mekanına girilmektedir.Giriş kapısı üzerinde kitabe yeri olmasına rağmen buraya kitabe konulmamıştır. Giriş kapısının iki yanında pencereler ile batı ucunda minare girişi arasında mukarnaslı küçük bir mihrap yerleştirilmiştir. İbadet mekanı pandantifli bir kubbe ile örtülmüştür. İçerisi cephelerde on beş, kubbe eteğinde sekiz pencere ile aydınlanmaktadır. Düzgün kesme taşla inşa edilen yapının batı ve doğu cephelerinde altta ve üstte ikişer, güney cephesinde ise altta iki, üstte üç penceresi bulunmaktadır. İbadet mekanı toplam yirmi üç pencere ile aydınlatılmıştır. Bunlardan alt sıra pencereler düz lentolu, taş söveli dikdörtgen ve sivri kemerli alınlıklıdır. Üst sıra pencereler yine sivri kemerlidir.

Mihrap nişi çokgen kenarlı olup yedi sıra mukarnaslı olarak sona ermektedir. Bunların köşelerine birer madalyon yerleştirilmiştir.

Caminin giderlerini karşılamak üzere l561 yılında, Firdevs Paşa tarafından bir de bedesten yaptırılmıştır. Bu bedesten uzun süre çarşı olarak kullanılmıştır.
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Abdi Paşa (Kavaklı-Peygamber) Camisi

Abdi Paşa (Kavaklı-Peygamber) Camisi

Isparta Kaymakkapı Meydanı yakınında, içerisindeki çinilerinden ötürü Çinili Camii olarak da tanınan bu cami, kitabesinden öğrenildiğine göre h.1196-1197 ( 1782-1783) yıllarında yapılmıştır. Caminin yapımından önce burada bulunan harap durumdaki “Kadı Mescidi” yıktırılmıştır. Cami 1831-1832, 1878, 1886-1887, 1914 ve 1950 yıllarında onarılmıştır.

Cami kare planlı ahşap tavanlı ve kırma çatılıdır. Kuzeyinde son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yeri yedi sütunlu sekiz bölüm halinde olup, üzeri ahşap tavanla örtülmüştür. Buradaki çatının ortasındaki üçgen alınlıklı bölümden ibadet mekanına girilmektedir. Girişin iki yanında birer mihrap ve altta dört, üstte de beş sivri kemerli pencere bulunmaktadır. Son cemaat yerinin cephesi XVIII.yüzyıl Kütahya çinileri ile kaplanmıştır. Bunun dışında kalan alanlar da bitkisel ve geometrik bezemeye yer verilmiştir. Son cemaatin batı ucuna da iki şerefeli kare kaideli yuvarlak gövdeli yer yer çini karolarla kaplı minare yerleştirilmiştir.

İbadet mekanı ahşap direklerle üç sahna ayrılmıştır. Bunlardan orta sahın diğerlerine göre daha geniş olup, kadınlar mahfelinden sonraki kısım ahşap tekne tavan, mihrap önü ile yan sahınlar ahşap düz tavanla örtülmüştür. Caminin doğu cephesinde altta üç, üstte dört; batı cephesinde altta üç, üstte beş; güney cephesinde ise altta dört üstte dört pencere ile ibadet mekanı aydınlatılmıştır.

Caminin içerisi XVIII.yüzyıl Kütahya çinileri ile kaplanmıştır. Bu çinilerde beyaz zeminli olup üzerlerine mavi tonlarda çeşitli bitkisel bezeme yapılmıştır. Caminin 1914 depreminden sonra dökülen çinileri kısmen değiştirilmiştir.
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Küçük Gökçeli (Kırık Minare) Camisi

Küçük Gökçeli (Kırık Minare) Camisi

Isparta Küçük Gökçeli’de bulunan bu cami yıkılmış ve yerine bugünkü küçük cami yapılmıştır. Günümüze gelebilen taş kaideli, kırmızı tuğladan silindirik gövdeli minaresi eskiden kalmıştır. Bu minareye dayanılarak caminin Anadolu Selçukluları döneminde XIII. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Eski cami 1402 yılında Timur istilası sırasında tahrip olmuştur.

Eski caminin yerine yapılan cami mimari yönden özellik taşımamaktadır. Kareye yakın dikdörtgen kaideli olup üzeri çatı ile örtülüdür. İçerisinde orijinal bezeme bulunmaktadır.
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Sinan (Kurşunlu) Camisi

Sinan (Kurşunlu) Camisi

Isparta Atabey ilçesinde bulunan Sinan Camisini Defterdar Burhanettin Paşa h.1000 (1591) yılında yaptırmıştır. Bu nedenle de camiye Burhanettin Paşa Camisi de denilmektedir.

Caminin kitabesi günümüze gelememiştir. Bununla beraber yapı şeklinden Mimar Sinan üslubunda yaptırıldığı görülmektedir. Bir bakıma da Isparta’daki Firdevs Bey Camisi’ne benzemektedir.

Kare planlı ve tek kubbeli olan yapının üzeri kurşunla kaplanmıştır. Bu yüzden de halk tarafından Kurşunlu Cami ismi de yakıştırılmıştır.
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Feyzullah Paşa Camisi

Feyzullah Paşa Camisi

Feyzullah Paşa Camisi: Feyzullah Paşa Camisi Atabey’in Müftü Mahallesinde Ertokuş Medresesinin tam karşısında bulunur. Medrese avlusu ile cami arasında 5-6 metrelik yol vardır.

Böcüzade Süleyman Sami’nin el yazması Isparta Tarihinde adı geçen caminin H. 900 / M. 1495 yılında yapıldığı yazıyorsa da buna imkan yoktur. Çünkü Osmanlıların kuruluşundan XIX. yy. başına kadar geçen dönemde Köprülüzadeler dışında (Fazıl Feyzullah Fazlullah) adında biyografisi verilen paşadan başka birisine rastlamak mümkün olmamaktadır. Yapılış tarihi 1645-1648 yılları arasıdır. Caminin üstü eskiden toprak damla örtülüyken zamanla harap olduğu için 1924 yılında yıkılarak yeniden bugünkü haliyle yapılmıştır. Yapımı sırasında eski gelenek izlerini taşıyan ahşap sütunlar ve tahta işlemeler aynen tekrar kullanılmıştır. Caminin tuğla minaresi sağlam olduğundan aynen bırakılmıştır. Minarenin kuzeye bakan kısmında kürsü ile gövde arasında yani pabuç kısmında H. 1278 / M. 1861 tarihli bir kitabe vardır. Bu kitabede minarenin belirtilen tarihte Mehmed Uşşaki tarafından imar edildiğinden söz edilmektedir.
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Yılanlıoğlu Cami

Yılanlıoğlu Cami

Isparta Aksu ilçesi Yılanlı Köyü’ndeki Yılanlıoğlu Camisi’ni, Yılanlıoğlu Şeyh Ali 1809 yılında yaptırmıştır.

Kesme ve moloz taştan yapılmış olan cami, dikdörtgen planlıdır. Üzeri ahşap bir çatılıdır. Son yıllarda onarılmış ve bu onarım sırasında üzeri kiremitli bir çatı ile örtülmüştür. Yapı mimari yönden herhangi bir özellik taşımamaktadır
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Sütçüler Sefer Ağa Camisi

Sütçüler Sefer Ağa Camisi

Isparta İlçe merkezinde 1296 yılında hayırsever bir kadının maddi desteği ile Sefer Ağa adında bir zat tarafından yaptırılmıştır. Kapısının üzerinde Arap harfleri ile Türkçe yazılmış bir kitabe vardır. 1955-1959 ve 1977 yıllarında restore edilmiştir.
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Şarkikaraağaç Ulu Camisi (Cami-i Kebir)

Şarkikaraağaç Ulu Camisi (Cami-i Kebir)

Isparta'daki bu camii H. 680 / M. 1282 yılında Selçuklu Sultanlarından Feramuz oğlu Alaaddin Keykubat döneminde Ömer bin Ali tarafından yaptırılmıştır. Camii zaman içinde haraplaşması sebebiyle Fatih Sultan Mehmet döneminde H. 860 / M. 1456 tamir edilmiştir. Zamanla minaresiyle birlikte daha pek çok tamir görmüş üzeri vakıflar tarafından çatı yaptırılarak çinkoyla örtülmüştür.Camii Isparta ilimizde bulunmaktadır.
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Uluborlu Alaaddin Camisi (Ulu Camii)

Uluborlu Alaaddin Camisi (Ulu Camii)

Isparta,Eski kasabada yeralan cami Sultan Alaaddin Keykubat zamanında H. 629 / M.1231 II. Kılıç Arslan’ın torunu ve Tuğrul Şahın kızı tarafından yaptırılmıştır. H. 680 / M. 1281 yılında Bedrettin Ömer bin Emirülhaç tarafından Gıyaseddin Mes’ud II’nin saltanatı zamanında tamir edilmiştir. Caminin kuzey doğu ve batıya açılan üç kapısı ve tek şerefeli olarak tuğladan yapılma bir minaresi vardır. Dört sütun üzerine oturtulmuş iki kubbesi 35 penceresi ile 3 kapısı vardır.

1652 yılında yerli halktan Vahap Kadı tarafından ikinci tamiri yaptırılmıştır. 1909 yılında yanan cami 1927 yılında yeniden elden geçirilmiştir. Sıvası boyası ve yazıları da 1932 yılında Hacı Nuri Altın tabak tarafından yapılmış cami kitabesinde şu ifadeler yer almaktadır:

Bu mübarek mescit Kılıç Arslan’ın oğlu şehit Sultan Tuğrul Şahın âlim dünya ve dinin koruyucusu İslam’ın ve müslümanların seçkini olan kızı Melike-i Adile’nin malından olmak üzere en ulu padişahlar padişahı alemdar ALLAH’ın gölgesi mesabesinde olan dünya ve dininin şerefçe yücesi Fatih babası Keyhüsrev oğlu Keykubat’ın hüküm sürdüğü günlerde H. 629 yılının Recep ayında kendisi tarafından yaptırılmıştır. ALLAH ikbalini daim etsin”.
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Yalvaç Devlethan Camisi

Yalvaç Devlethan Camisi

Isparta'daki bu caminin kesin yapılış tarihi ve mimarı bilinmemektedir. Bununla birlikte caminin Anadolu Selçuklu Sultanı I. Mesud’un ortanca oğlu devlet adına yaptırıldığı ya da Selçuklu hükümdarlarından birinin kız kardeşi olan Devlet Hatun tarafından yaptırıldığı görüşleri vardır.

Cami Yalvaç’ın merkezindedir. Devşirme malzeme ile yapılan cami beylikler devri cephe özelliğine sahip olup enine atılmış üç sütun dizisi ile dört sahana ayrılmış üzeri kırma çatı ile örtülü bir yapıdır. Caminin tek minaresi yapının kuzeydoğu köşesinde yer almaktadır. Mihrabı ve minberi düz sadedir. Caminin muhtelif zamanlarda onarımlar geçirdiği bu yüzden 15-16. yüzyıla ait olan bu yapının günümüzde orijinalinden ayrıldığı gözlenmektedir.
 

ceylannur

Uzman Kardeşimiz
Üyemiz
Katılım
2 Eylül 2011
Mesajlar
3,872
Tepkime puanı
37
Leblebiciler Camisi

Leblebiciler Camisi

Isparta Yalvaç ilçesinde bulunan bu caminin ne zaman ve kimin tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Kitabesi de bulunmamaktadır.

Cami devşirme malzeme ile yaptırılmıştır. Oldukça sade bir dış cephesi ve ibadet mekanı bulunmaktadır. Kareye yakın dikdörtgen planlı olup, üzeri ahşap bir çatı ile örtülmüştür. Girişin sağında, tuğla malzeme ile tek şerefeli olarak yapılmış bir minaresi vardır.
 
Üst Alt